Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Chatt om svininfluensan 17/11-09

De som chattade var: Martin Holmberg, infektionsläkare, Margareta Blennow, barnläkare, Charlotta Bergquist, klinisk utredare. Läs hela chatten här:
moderator:Då startar chatten med våra gäster. Passa på att ställa era frågor.
agneta:varför säljs inte Tamiflu fritt i Sverige
Charlotta Bergquist:Tamiflu är ett receptbelagt läkemedel, och ska bara användas för behandling av influensa. Det finns risk för resistensutveckling om man använder det för mycket, dvs om det inte är influensa man har.
Anders Mattsson:Om man har känsliga luftrör tillhör man då en riskgrupp? Jag får alltid våldsam hosta vid förkylning och influensa som ofta sitter i upp till 1½ månad efter att jag är fri från övrig sjukdom.
Martin Holmberg:Om man har behövt mediciner kontinuerligt under någon period senaste tre åren räknas man till riskgrupperna
Rosina Johansso:Hej! Undrar om jag törs vaccinera min dotter 2 1/2 år med ägg allergi. Har bara fått utslag av ägg. Vi har börjat med olika ägg produkter men hon får utslag när hon äter tex pannkaka el beanés sås. Hur ska jag göra?? Penslade bullar, sockerkaka & annan mat m ägg, äggpulver funkar. Är mkt osäker om jag törs vaccinera henne. Tacksam för svar. MVH Rosina
Margareta Blennow:Hje! Om din dotter kan äta små mängder ägg som tex en penslad bulle då går det bra att vaccinera.
Peter S:Påverkars vaccinationen om man tar dokxyferm och diflofenak?
Martin Holmberg:Nej
Stina:Det sägs att vaccinet (pandemrix) kan göra att man blir steril, ligger det någon som helst sanning i det?
Charlotta Bergquist:Nej det finns inga sådana rapproter, och inte heller inte någon teoretisk risk för just detta.
Annika:Hej! Vi bor med våra tivllingar, precis 2 år, i södra tyskland. Vi har planerat att åka hem till Sverige över jul. Här finns inte mkt vaccin och man vaccinerar inte barn under 6 år. Sen har jag oxå hört att det är olika vaccin i olika länder. Ska jag vaccinera oss och är vi i såfall skyddade när vi kommer till Sverige? Känns som att Sverige är "längre fram" än här. Tacksam för svar! Soliga hälsningar Annika i Nürnberg
Margareta Blennow:Hej det låter som en utmärkt idé att ni vuxna i er familj vaccinerar er- då skyddar ni era barn från smitta. Sedan kan ni försöka vaccinera era barn här i Sverige när ni kommer hem.
Orolig mormor:Hur kan man veta att alla har svininfluensa, när det inte testas?
Martin Holmberg:Det kan man inte helt säkert veta, men man går efter en bestämd definition på vad som ska räknas som fall, och också på hur folk runt omkring blir smittade.
Sanna:Hej. Jag har hört att det tar upp till två veckor efter vaccinationstillfället tills man har fullgott skydd. Stämmer det? Tack på förhand!
Martin Holmberg:Det stämmer bra.
Eddan:Hej Kan man vaccinera sig även om man äter tetralysal mot finnar?
Martin Holmberg:Ja det går bra.
Linda:Hej! Har en dotter på 2 år och åtta mån som är äggallergiker men som numera kan äta ägg i mat. Hörde i programmet att ni sa att äggallergiker ev ska åka in till sjukhus för att ta vaccinationen. Dottern tog 1,5års vaccinet (som också innehåller ägg) på bvc i januari utan någon reaktion. Tycker ni att hon kan ta vaccinationen mot svininfluensan på bvc också eller tycker ni att hon ska åka in och ta vaccinationen på sjukhus? Tack snälla!!
Margareta Blennow:Hej! Går bra att vaccinera barn som fått smaka på ägg utan att reagera. har hon dessutom fått ett och ett halvtårs vaccinet (som är mot mässling-påssjuka och röda hund som också innehåller lite rester mot ägg) så kan du låta vaccinera henne utan att vara orolig. Det går bra att hon får vaccinationen på BVC.
Marie:Om man är allergisk mot acetylsalicylsyra är det riskfritt att vacc?
Martin Holmberg:Ja, det ingår ingen acetylsalicylsyra i vaccinet.
Lotta törnblom:hej! jag undrar om jag kan ta srutan även om jag har myckat hosta och är snorig?
Martin Holmberg:Om du inte har feber och precis blivit sjuk (närmsta 2-3 dagarna) går det bra.
Veronica:Det jag är mest rädd för är ämnet "skvalen" som finns i vaccinet. Hur pass "farligt" är det och vad kan det göra för skada.
Charlotta Bergquist:Skvalen ingår i vaccinet för att det har immunförstärkande egenskaper. Det gör att vaccin med skvalen i kan ge fler biverkningar i form av reaktioner på injektionsstället, men också allmänna symtom, som feber, sjukdomskänsla osv. Skvalen ingår i ett av de vanliga influensavaccinerna som givits i över 40 miljoner doser, utan att några speciella allvarliga reaktioner rapporterats. Det ingår också i andra vacciner som är under utveckling och som givits till flera tusen individer i alla åldrar. Jag rekommenderar att man tittar på Läkemedelsverkets hemsida där en utförligare artikel finns publicerad.
Gunilla:Hej Jag har en ovanlig sjukdom: Klippel-Trenauney-Weber syndrom. Vad jag har fått veta borde den tillhöra riskgruppen, eftersom imunförsvaret är nersatt i mitt drabbade ben. Jag har haft rosfeber 2 gångar, och har varit inlagt på grund av proppar i lungorna, som enligt medicinläkaren kan ha kommit från benet.. Nu är min fråga: tillhör jag riskgruppen? Jag kan tillägga att jag också är jodallergiker, och vet inte om det kan påverka något.. Tacksam för svar
Martin Holmberg:Det låter som om du tillhör en riskgrupp, du bör fråga din behandlande läkare. Jodallergi är inget hinder för vaccination.
Helen Tecsi:Min dotter (år 5 i skolan) vaccinerade sig i år 4 mot stelkramp och fick en lokal reaktion....överarmen blev från armbåge till axel hård och varm och nästan en halv tjocklek till ! Är det ngn fara att nu vaccinera sig mot influensan - hon är väldigt orolig !?
Margareta Blennow:Hej! Det går bra att vaccinera din dotter med influensavaccinet även om hon fick en ganska stor lokalreaktion mot fjärde dosen vaccin som är mot difteri, stelkramp, kihosta och polio. Vi ser ganska ofta rodnad o svullnad efter just den fjärde dosen som du nämnde. Det är således inte större risk att hon ska reagera med något allvarligt på influensavaccinationen därför att hon reagerat lokalt tidigare.
Margareta:Hej Jag undrar hur länge tar det innan man har fullgott skydd när man vaccinerat sig?
Charlotta Bergquist:Svaret ökar successivt efter vaccination och fullgott skydd bör man ha efter ca 2 veckor.
Orolig mormor:När jag var barn höll jag på att dö av smittkoppsvaccination, har fortfarande en knöl på armen efter den. Vågar jag ta denna spruta? Är känslig för mediciner.
Martin Holmberg:Det var en helt annan typ av vaccin, med mycket mer biverkningar än modernt influensavaccin. Om du inte har någon allvarlig allergi, främst mot ägg, bör det gå bra att du vaccinerar dig.
Regina Lindberg:Min pojke är 20 månader och har förkylningsastma, behandlas dagligen med pulmicort. Han fick sin 1 1/2 års vacc. i torsdags, när kan han vaccineras mot influensan?
Margareta Blennow:Hej! Helst önskar vi att det är fyra veckor mellan vaccination mot mässling-påssjuka och röda hund (1½ års sprutan) tills ditt barn får vaccin mot influensa.
Åsa:Undrar om kaliumklorid ingår i vaccinet? Är inte detta farligt för små barn eftersom det stannar hjärtat när det går ut i blodet, när man använder det enbart.
Charlotta Bergquist:De salter som ingår i vaccinet är till för att ge en lösning som har samma pH och saltstyrka som kroppsvätskor, samt för att ge en stabil miljö för andra komponenter i vaccinet. Det skiljer sig inte från andra barnvaccinationer.
Margareta:Mitt barnbarn vaccinerades i går När beräknas biverkningar som typ feber komma??
Margareta Blennow:De flesta biverkningarna som feber och ont i kroppen och lokala reaktioner kommer inom två dygn men oftast redan tidigare dvs inom ett dygn.
Ulf i Täby:Medierna rapporterar ju gärna om dödsfall i svininfluensan, men hur många dödsfall medför den "vanliga årliga influensan"?
Martin Holmberg:Där kan vi bara göra uppskattningar eftersom det oftast inte registreras som orsak till dödsfallet, men enligt våra beräkningar dör mellan några hundra upptill ett drygt tusental gamlingar varje år av säsongsinfluensan.
Petter:Hejsan ! Hur gör man med den som är pollen alergiker. kan dom vaksineras som vanligt // Petter
Martin Holmberg:Jadå, pollenallergi utgör inget hinder.
Rita Wiberg:Vaccinet innehåller ett konserveringsmedel med kvicksilver. Även om det handlar om väldigt små mängder så varför kan man inte använda andra medel som inte är miljögift.
Charlotta Bergquist:Det konserveringsmedel som ingår i vaccinet är väl beprövat och det är därför man valt att använda det. Det finns andra konserveringsmedel som vi inte kan lika mycket om och det är därför svårare att se vilka miljö- och hälsokonsekvenser de har. Det är inte heller alltid självklart att de olika konserveringsmedlen är utbytbara, de kan påverka innehållet i vaccinet på andra sätt också.
moderator:Då är det 15 minuter kvar av chatten med våra experter. Passa på att ställa era frågor.
bittan:Min man (52år)har lättare känning av kärkramp äter 1 trombyl om dagen..är han i en riskgrupp?
Martin Holmberg:Det är lite svårt för mig att avgöra. Hans läkare bör kunna ge ett besked. Det börjar ju ändå snart bli dags för alla grupper att vaccinera sig så han bör i vilket fall försöka få en spruta så snart det går.
Anders Mattsson:Jag har fått en uppgift (rykte?) som säger att vi som drabbades av asiaten på 50-talet kan ha mindre risk att drabbas av biverkningar av vaccinet alternativt mindre risk att få svininfluensan. Kan det ligga något i detta?
Charlotta Bergquist:Generellt verkar det som om äldre personer får mindre biverkningar än yngre, men det har nog inget med tidigare influensasjukdom att göra, utan är en effekt av åldrandet. Däremot kan du ha rätt i att risken att drabbas av den nuvarande influensan minskar, man ser inte så många fall i personer över 60 års ålder.
Lotta: Är det nickel i vaccinet?
Charlotta Bergquist:Nej.
camilla:har en 7 månaders kille som haft lite röda, torra märken på armen, enl bvc ej eksem på så små, min fråga är ska han vaccineras? jag har eksem, samt morfar så det ligger väl i släkten.
Margareta Blennow:Hej! Om ditt barn har fått smaka på något som innehåller ägg, tex lite pannkaka eller lite glass eller något annat som tex Risifrutti som kan innehålla ägg och det har gått bra då kan du låta vaccinera honom på BVC. Om han aldrig har ätit ägg och har så lite symtom som du beskriver - han verkar ju inte ha fått behandling för sitt eksem -går det ändå bra att vaccinera honom på BVC. Det är barn som har eksem som behandlas o som aldrig har smakat på ägg som vi vill vara lite försiktiga med och som kan behöva vaccineras på en mottagning där man väl känner till hur man behandlar allergiska reaktioner.
Åsa Tande:Hej. Ska barnen 10 mån, 4år 0 7 år ha en eller två sprutor?
Margareta Blennow:Ja, alla barn under tretton år skall ha två doser vaccin. Det kommer man nog inte att ändra på- allt talar för att de behöver det.
Agneta:Kan man få gå före i vaccinationskön om man ska åka utomlands om en vecka o vara borta en månad ?
Charlotta Bergquist:Nej, det tror jag inte. Det beror kanske på vart du ska åka, och varför. Om du har tur ska du åka någonstans där man just nu inte har så mycket influensa. Däremot är det klokt att kolla upp hur sjukvården ser ut på din resdestination så du kan göra en egen bedömning.
Marie:Många blir ju riktigt dåliga efter vaccinet,är det någon risk med detta,dvs hög feber osv??
Martin Holmberg:Läkemedelsverkat publicerar alla inrapporterade biverkningar på sina hemsidor, nästan alla har varit lindriga. En del har fått feber (oftast låg) under något dygn, men det är inte farligt och man kan ta febernedsättande då (helst något med paracetamol i).
Laila Danielsso:Har ett barnbarn, 14 år, som har astma och allergisk mot jordnötter, soja nötter men ej ägg. Kan/bör hon ta spruta?
Margareta Blennow:Om hon har haft svåra reaktioner mot nötter men inte ägg - tex att hon akut behövt söka sjukvård och kanske t o m har en adrenalinspruta själv att ta vid behov då bör hon bedömas av en läkare innan hon vaccineras - alternativt att hon vaccineras på ett ställe där man har god beredskap för att behandla allergiska reaktioner tex en allergimottagning.
Kerstin:Är reumatiker och har fibromyalgi tillhör jag risk gruppen?
Martin Holmberg:Nej, men en del med svår reumatisk sjukdom kan bli värre i sin sjukdom efter vaccination, och du bör fråga din läkare om hur du ska vaccinera dig.
Mormor:Mitt barnbarn reagerade på pricktest för ägg, men har inte visat någon allergi kan man vaccinera då han är 4 år
Margareta Blennow:Om hon kan äta små mängder ägg och har hon dessutom klarat vaccination mot mässling påssjuka röda hund som brukar ges vid 1! års ålder då går det bra att vaccinera henna.
Elisabeth:Min 6-ådotter vaccinerades i går och har i dag 39 graders feber. Är det ok att ge henne alvedon eller ska man undvika det i samband med att man har blivit vaccinerad?
Margareta Blennow:Hej! Det går bra att hon får Alvedon om hon har fått feber av vaccinationen. Det som man bör undvika är att inte ta Alvedon i förebyggande syfte - innan man fått någon feber.
Andrea:Hur säkert är vaccinet, tänker på framtida biverkningar, för små barn? Har en 4-åring och en bebis på 10 mån. Med tanke på att man innan inte fick vaccinera barn under 3 år.
Charlotta Bergquist:Den ändrade rekommendation baseras på dels en klinisk studie i barn från 6 månader till 3 år gamla, där man inte såg några allvarliga biverkningar. Dessutom har vi inte sett några tecken på allvarliga biverkningar bland barn efter den riskgruppsvaccination som skett i Sverige. Ca 5000-6000 barn under 3 års ålder som tillhör någon riskgrupp har fått vaccinet i Sverige redan. Risken för framtida biverkningar bedöms som mycket lite, då vaccinet inte finns kvar i kroppen under någon längre tid, utan bryts ner.
Malin:Varför leveras vaccinet i omgångar? Håller samhället inne med vaccinet för att det håller på att undersöker hur de som fått vaccinet mår? Har vi blivit testkaniner?
Charlotta Bergquist:Det är helt enkelt så att tillverkaren levererar vaccinet i omgångar, det kommer veckovis, eller så ofta de kan leverera. Allt vaccin som kommer till landet skickas till de olika landstingen så fort som möjligt.
Ann-Marie Stenb:Min dottr som nu är 12 år fick vaccin mot kikhosta när hon var baby och reaktionen av den var att hon efter flera timmer kom i koma och nu gör ju detta mej väldigt rädd för denna spruta att ska bli ett liknande senaro.Hon har blivit erbjuden denna spruta nu om ett par veckor,men jag känner mej orolig för hur jag ska göra.
Margareta Blennow:Misstänker att din dotter trots den otrevliga reaktionen hon fick när hon var baby har vaccinerats flera gånger efteråt. Om det gått bra är det ingen ökad risk för henne att få influensavaccination.
Caj:Blodförgiftning är ju tydligen på något sätt inblandad i de dödsfall som förekommit. Är det en komplikation vid svininfluensa liksom lunginflammation?
Martin Holmberg:Ja en del av dödsfallen har berott på att man fått en bakterieinfektion ovanpå influensan som en komplikation. Bakterierna kan ge lunginflammation och ibland även sprida sig i blodet vilket är mycket allvarligt och måste behandlas snabbt.
Ulf:Uffe Ryberg,Vad kan man få för biverkningar ?
Charlotta Bergquist:De vanligaste biverknignarna är reaktioner på injektionsstället, smärta, rodnad svullnad, samt allmänna symtom som huvudvärk, feber, frossa sjukdomskänsla. För en fullständig lista på biverkningar se Läkemedelsverkets hemsida.
Margareta:Är biverkningarna starkare för ett 8 mån barn än äldre vad gäller vaccinet?
Charlotta Bergquist:Det verkar inte vara någon större skillnad i biverkningsfrekvens eller allvarlighetsgrad på äldre eller yngre barn. Däremot kan äldre personer, över 60 år, komma lindrigare undan.
moderator:Nu är det fem minuter kvar. Våra experter svarar på så många frågor de hinner.
Linda Tenggren:Är mamma till en son på 15månader och är osäker på om jag ska ge honom vaccin eller inte. Är det inte bättre att kroppen får bygga upp ett eget försvar mot influensan. Man kan ju inte vaccinera mot allt. Jag är inte rädd för biverkningarna nu men tänk vad som kan komma fram om 10,15,20år...
Margareta Blennow:Håller med dig om att det alltid är en fråga om att bedöma risker och nytta med alla typer av läkemedel i förhållande till sjukdomarna. Det vi vet idag är att det är just de små barnen som blir ganska rejält sjuka. Bland de små barnen (under 5 år) vårdas minst dubbelt så många på sjukhus jämfört med de äldre barnen och unga vuxna. Det är denna risk/nytta bedömning som gör att jag rekommenderar vaccination - även till mina nära och kära inklusive mitt barnbarn.
Henrik L:Hej! Om jag tar en spruta nu, måste jag sen vaccinera mig så fort en ny influensa kommer? Någon sa att man ej har nåt skydd i kroppen annars....
Martin Holmberg:Det vaccin som ges nu mot den nya influensan skyddar mot just den så länge den inte ändrar sig mycket. Det finns ännu inga tecken på några mutationer ännu och man kan räkna med att man har skydd under minst ett år. Däremot är man inte skyddad mot den vanliga säsongsinfluensan om den också skulle komma i vinter, men det verkar som om den trängs ut av den här nya influensan.
Bertil Svensson:Kan man lita på myndigheten när förutsettningarna ändras hela tiden. Först kunde man ta en spruta med två veckors mellanrum. Sedan kunde man ta båda sprutorna , En i vardera armen. Helt plötsligt räcker det med att man tar en spruta. Det senaste är att det räcker med halv dos. Är detta för att det är så dåligt med vaccin? Vad ska man tro?
Charlotta Bergquist:Vi uppdaterar rekommendationerna så fort vi får tillgång till ny kunskap. Det pågår många studier och erfarenheten växer. Vuxna personer ska ha en hel dos, medan barn upp till och med 12 år ska två halva doser.
Susanna Johanss:Jag har en son på 10 månader. Då han var nyfödd och ammades kunde jag inte äta ägg, fisk och mjölkprotein. HAn fick eksem och väldigt ont i magen. Testades i juni då han var sex månader och reagrade inte på något då. Men jag misstänker nu att han reagerar på mjölkprotein då han tex. har fått smaka yoghurt. Ont i magen mm. Kan man vaccinera honom om han har allergi mot mjölkprotein? Visar ju sig inte alltid på test då de är så små som han var då.
Margareta Blennow:Om din son har eksem och eventuellt har komjölksallergi och aldrig har fått smaka på ägg tycker jag att han inte skall vaccineras på BVC utan att en läkare får bedöma var han kan vaccineras. Vi har vaccinerat många barn med svår äggallergi och det har gått bra, barnen har inte reagerat - men i ditt fall anar jag att han börjat reagera igen så därför bör du vara lite försiktig.
Annelie:Kan man bli lam? och om man har nickelallergi hur påverkar det vaccinationen Mvh/Annelie
Martin Holmberg:Nej några förlamningssymtom har man inte sett av influensavacciner på många år, det var på 70-talet en del fall uppstod i USA. Däremot finns det ett visst samband med en typ av förlamning av influensan i sig även om det är ovanligt
christina:vad händer om man samma dag som man tagit vacccinet senare på kvällen insjuknar på riktigt i svininfluensan?
Martin Holmberg:Det har hänt tidigare, eftersom det tar två veckor innan vaccinet får effekt. Sjukdomen påverkas knappast.
Mikael:Får man lika bra immunförsvar när man insjuknar som när man vaccinerat sig?
Martin Holmberg:Ja det verkar inte vara nån skillnad.
moderator:Då är chatten avslutad för denna gång. Vi tackar våra experter och alla er chattare för visat intresse.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".