Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Chatt med Ann-Catrin Thor 18/11-09

Här kan ni läsa chatten med trädgårdsexpert Ann-Catrin Thor.
moderator:Då börjar chatten med Ann-Catrin Thor. Passa på att ställa alla era frågor om trädgård!
Kristina:När kan jag såga av grenar på äppelträdet och när ska jag börja sätta potatis?
Ann-Catrin Thor:Hej äppleträdsbeskärning bäst i feb- mars eller ännu hellre i JAS (juli-augusti- spetember), läs mer i Beskärningsboken av Alm Vollbrecht mfl. Potatisen får du vänta med till i april då du kan börja förkultivera!!
Solveig:Hej! Jag har en fråga om rosor,mina rosor får som rostfläckar på bladen och tappar en hel del blad vad att göra? Tack på förhand.
Ann-Catrin Thor:Hej det kan vara rosorost eller svartfläcksjuka: båda är svampsjukdomar! Städa bort nedfallna löv nu på hösten under busken. Binab heter en biologisk bekämning; en svamp det också faktiskt som du kan pröva! Annars ta bort rosrona tycker jag om de får detta varje år- vissa sorter är hårt ansatta och bör inte odlas.
Irene Grundströ:Jag har en "potatisblomma" på stam som stått i lerkruka i sommar. Den har blommat rikligt hela sommaren. Kan denna övervintra utomhus? Hyr skyddas den bäst?
Ann-Catrin Thor:Hej, oavsett var du bor i Sverige klarar den inte att vara utomhus! Övervintra på sval (5-10 grader) ljus plats inomhus. Där du brukar förvara dina pelargoner oliver änglatrumpeter eller andra växter du spar år från år.
Per-Yngve:vad hette böckerna om perenna växter och gräs?
Ann-Catrin Thor:Perenner: våra trädgårdsväxter av Marie och Björn Hansson Prisma Gräs och Bambu: våra trädgårdsväxter samma författare samma förlag Skydda din trädgård av Maj-Lis Pettersson
Ann-Marie:Jag fick rådet att låta mina pioner vissna ner och ligga kvar i rabatten istället för att klippa ner dem. De ser för gräsliga ut nu, svarta och kletiga. Kan man ta bort dem nu eller ska de ligga kvar?
Ann-Catrin Thor:Hej! i år har det varit en del svampangrepp på pioner! Ta bort bladen nu när de bara är fula och släng dem i brännbart om de varit infekterade under växtsäsongen.
Mari:Hejsan! Tack för bra tips! jag har en basic gräsmattefråga, skall man kratta bort löven på hösten eller på våren? gamla växter, sk "en säsongare", när skall dessa plockas bort ur jorden? Tack!
Ann-Catrin Thor:Hej, sprid ut löven jämt över gräsmattan (alltså inte i större högar under träden direkt) och låt maskarna göra sitt: gynnsamt för mattan till nästa år! Du kan även hjälpa till och klippa sönder löven med gräsklipparen nu på hösten, ställ klipparen på högt läge så går det finfint! Sommarblommor i rabatten kan få stå kvar, till våren kan du klippa av det ovanjordiska du kan hitta och sedan plantera nytt igen (detta råd förutsätter att du uppfattat växtern i år som friska= sjuka växtdelar alltid BORT!
daisy hedman:vi har en thujahäck drygt 20 år som är ca 2,5 m hög men gles. Kan vi kapa den till rötterna och i så fall när?
Ann-Catrin Thor:Hej den nu så populära tujahäcken kan ej klippas ner i botten och sedan bryta om med nya skott som många andra arter kan i samband med beskärning. Det troliga är att den dör av behandlingen
Yvonne:Hej Är det för sent att flytta mina hallonplantor, tänkte låta mitt gamla land ligga i träda.Tänkte flytta dem till åkermark. Bor i Sthlms län.
Ann-Catrin Thor:November är perfekt växtflyttningsmånad när det gäller det mesta vedartade växtmaterialet (träd, buskar)! Bra fråga!!
moderator:Då är det 15 minuter kvar av chatten. Passa på att ställa era frågor så svarar Ann-Catrin på de hon hinner!
Lotta:Du pratatde just om en bok man absolut skulle ha i sitt bibliotet. Jag uppfattade inte namn och författare Tack / Hälsningar Lotta
Ann-Catrin Thor:Hej kolla in tidigare svar i chatten. Men du kan få två till bra tips: "Med gröna fingrar- trädgårdsrådgivarnas praktiska handbok" där jag är en av författarna. finns för 130:- på www.tradgard.org samt "Grön trädgård året om: med vintergröna växter och prydnadsgräs" av Christina Ilminge mycket användbar när vi går mot grönare och grönare vintrar.
Jessica:Kan man flytta 30år gamla rosor. När är lämpligast i så fall??
Ann-Catrin Thor:Hej det kan du absolut men det gör sig ju inte självt eftersom de säkert är rätt kraftiga. NU är absolut rätt tid. Gräv upp en rejäl rotklump lyft upp den på en pressenning och dra den till sin nya växtplats där du grävt en passande grop.
YVONNE JOHANSSO:Jag har julrosor som står i en järngryta.De har stått ute hela året.Nu är det mycket knoppar på dem.Hur skall jag göra med dem nu?Ska de stå kvar ute,eller ska de tas in i tex växthus eller liknande? Hälsningar Yvonne
Ann-Catrin Thor:Julros är en fantastisk planta som om du har tur faktiskt kan slå ut i blom utomhus lagom till jul (som namnet antyder) Beroende lite på var i Sverige du bor men jag skulle ha dem ute sålänge denna milda temperatur håller i sig. Den tål absolut minusgrader men kan vara svårare att överintra i ett kärl än i marken!
janina:Vilken är den bästa gå-bort-presenten till jul om man vill ge bort något levande som inte är en klassisk vanlig julblomma.
Ann-Catrin Thor:Hej, en brudorkidé Phaleonopsis inte så vanlig julblomma men ändå lätt att få tag i och relativt lättskött i vintermörkret.
Thomas:Vi fick ett olivträd i kruka som stod ute förra sommaren, inne förra vintern och sedan ute igen. ska det stå ute eller inne i vinter? står på lappen att det ska klara -10, är det i kruka eller planterat?
Ann-Catrin Thor:Hej, oliver tål kortare perioder av få minusgrader (tänk hur det ibland kan vara i Medelhavsområdet) alltså kan den inte stå ute året om i Sverige!
Sören, Grästorp:Fick små prickar på mina äpplen i somras. 1-2 mm i diameter och med ett djup på cirka 1 mm. När äpplena väl fått denna "prick" så hängde de inte kvar så länge. Vad kan det ha varit för angrepp och kan jag förvänta mig detsamma kommande sommar?
Ann-Catrin Thor:Hej tror det kan vara pricksjuka när det inte går in i själva fruktköttet mer. Sortbundet! Läs mer i "Skydda din trädgård" av Maj-Lis Pettersson Ordalagets förlag
Gunilla:Mina Pelargonior som jag har "övervintrat" blommar som bäst nu när det är dags att ta in dem. Hur ska man göra för att de ska blomma på sommaren och inte nu? Detta ärinte första året detta händer.
Ann-Catrin Thor:Hej mitt bästa svar är att försöka övervintra pelaronerna under optimala förhållanden så de snabbt kan komma igång att växta till våren när ljus och värme kommer- det är bara det detta beror på; sen tillväxtstart alltså!
Ann-Marie:Hej! Har i sommar haft mjöldagg på mina rosor. Finns något sätt att bli av med detta?
Ann-Catrin Thor:Hej mjöldagg är faktiskt en svamp som gynnas av torka i motsats till de flesta andra svampa. Trivs verkligen rosen där du satt den? Pröva flytta den till annan lite fuktigare plats i trädgården. Att flytta den nu är perfekt!
Sören Johnson:Flyttat ut på landet nu under sommaren. Massor med blommor som jag inte kan namnen på och inte vet hur jag ska sköta. Finns det någon site på nätet med bilder där man skulle kunna söka?
Ann-Catrin Thor:Hej! Nej bra litteratur som helt kan leda dig rätt finns det ju inte. Lignosskivan (sök på nätet) har bra bilder på vedartat material som träd buskar och barrväxter så du kan artbestämma, men ger inga skötselråd. Det bästa är att ta hem en trädgårdskunnig till din trädgård som ger rådgivning på platsen, se www.for.se för din närmaste trädgårdsrådgivare som kan hjälpa dig med råd att gå vidare.
moderator:Då tackar vi alla chattare och Ann-Cristin Thor för visat intresse.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".