Lagringsbara viner

Många viner mår bra av att vila några år innan det dricks medan andra bör drickas unga för att behålla sin fräschör. Veckans två viner är goda nu, men blir ännu bättre om de får vila ett tag.

Blir vin bättre om man lagrar det

Det man ska tänka på när man lagrar vin hemma är att man förvarar det på ett svalt och mörkt ställe där temperaturen inte skiftar för snabbt. Optimal lagringstemperatur är 11 grader men så länge vinet förvaras under 20 grader brukar det inte ta skada.

Veckans röda vin kommer från Crozes-Hermitage i Rhônedalen i Frankrike och är gjort på druvan syrah vilket är en druva som allt som oftast ger lagringsdugliga viner.

Rött vin

Crozes-Hermitage Les Launes nummer 2800 på Systembolaget

Doft: Ung, kryddig, druvtypisk doft med inslag av fat, björnbär, viol, vitpeppar, charkuterier och lagerblad.

Smak: Nyanserad, kryddig, druvtypisk doft med inslag av fat, björnbär, slånbär, viol, vitpeppar, charkuterier och lagerblad.

Passar utmärkt till rådjursfilé med smörstekt skogssvamp eller lammgryta.

Pris: 139 kr för en flaska

Sött vin

Moulin Touchais nummer 4196 på Systembolaget

Söta viner är alldeles utmärkta att lagra och ger med åren de ljuvligaste av honungstoner i doft och smak. Detta vin kommer från Coteaux du Layon i Loire som även kallas Frankrikes trädgård.

Vinet är gjort på druvan chenin blanc, en druva med mycket hög syra vilket gör den utmärkt för lagring. För att få ett så lagringsdugligt och komplext vin som möjligt skördas druvorna till detta vin i omgångar. Man har i alltifrån nästan omogna druvor till övermogna i vinet.

Vinet görs bara under extra gynnsamma år och släpps inte på marknaden förrän det har blivit cirka tio år men kan gott och väl lagras i tio eller fler år därtill i under bra förhållanden.

Doft: Stor, druvtypisk, utvecklad doft med inslag av pomerans, vått ylle, mandelmassa och honung.

Smak: Söt, druvtypisk, mycket frisk, utvecklad smak med inslag av honung, vått ylle, svamp, torkade aprikoser och mandelmassa.

Passar utmärkt till grönmögelostar, och mandelkakor eller varför inte en tarte tatain på päron tillsammans med en hemvispad vaniljsås.

Pris: 209 kr för en flaska.