Tyska kakor på långa rader. Lär dig baka kakor på tyskt vis.

Stollen - tyska julkakor

Stolliga kakor med rombadande russin. Här kommer ännu ett smarrigt recept ur P4 Extras receptbank.

Så bakar du tyska julkakor:

Fördeg:

  • 200 gram vetemjöl
  • 100 gram jäst
  • 0,3 deciliter mjölk

Blanda och låt jäsa 40 min.

Resten av degen:

  • 160 gram socker
  • 10 gram salt
  • 500 gram smör (osaltat)
  • 200 gram mandel
  • 700 gram russin
  • 1 flaska mörk rom (slå över russinen dagen innan så de får safta till sig)
  • 100 gram apelsin- och citronskal
  • rasp av 1 citron
  • 1 vaniljstång (skrapet)
  • 100 gram malen kardemumma

Så här gör du:

Kör degen utan russin till en seg och elastisk deg, blanda i russinblandningen och kör degen 3 minuter till.

Slås upp i bitar på cirka 300 gram. Låt jäsa i cirka 4 timmar.

Bakas i 210 grader in, sänk till 180 grader.

Baktid cirka 35-45 minuter.

Doppas sedan i smält smör och vändes i kanelsocker.

Plasta och låt ligga i 2-3 veckor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista