Dessertvin och färskvin

Varje år vid den här tiden i Beaujolais i södra Bourgogne släpps vinerna från årets skörd under namnet Beaujolais Nouveau. 

De här vinerna bör man dricka när de är unga eftersom de inte lämpar sig för lagring.

Dessertvin

Carl Jan tipsar också om ett sydafrikanskt dessertvin som har en väl avvägd sötma och en balanserad syra. Ett vin som detta är gott att dricka nu men klarar fint att lagras i cirka fem till tio år.

Beaujolais Villages Nouveau 2009 nummer 95801 på Systembolaget

Varje år vid den här tiden i Beaujolais i södra Bourgogne släpps vinerna från årets skörd under namnet Beaujolais Nouveau. Vinet har jäst snabbt genom så kallad kolsyrejäsning vilket innebär att man lägger hela druvklasar i öppna jäskärl. De druvor som hamnar underst krossas och jästen från druvornas skal sätter igång jäsningen i musten. Denna metod ger vinet dess typisk saftiga och lätta smak. Beaujolais är alltid gjort på druvan gamay och de viner som går under namnet Nouveau bör man dricka när de är unga då de inte lämpar sig för lagring utan är mer av en färskvara.

Doft: Ungdomlig, mycket fruktig doft med inslag av skogshallon, skumbanan och örter.

Smak: Ungdomlig, mycket frisk, fruktig smak med inslag av hallon, blåbär och örter.

Passar utmärkt till charkuterier eller stekt fläskkotlett med skysås.

Pris: 75 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 12,5%

Nederburg Noble Late Harvest 2008nummer 2741 på Systembolaget

Detta sydafrikanska vin från Western Cape har allt man kan begära vad det gäller ett dessertvin då det har en avvägd sötma och en balanserad syra. Vinet är gjort på druvan chenin blanc till största del men har även lite riesling i sig. Druvorna handplockas när de har nått optimal mognad för att sedan jäsas på ståltank vid låg temperatur. I och med att det jäst på ståltank bevarar vinet sin fräschör och fruktigheten i vinet träder fram. Ett vin som detta är gott att dricka nu men klarar fint att lagras i cirka fem till tio år.

Doft: Stor, fruktig doft med inslag av torkade aprikoser, citronmarmelad, mandelmassa och honung.

Smak: Söt, mycket frisk, fruktig smak med inslag av torkade aprikoser, citronmarmelad, mandelmassa och honung.

Passar utmärkt till mjölkchokladmousse tillsammans med en apelsinsallad eller till en grönmögelost

Pris: 74 kr, 375 ml

Alkoholhalt: 11,5 %