Eriks tummekakor

Du behöver:
2 dl sötmandel
4 bittermandlar
200 g smör
1 1/2 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl

vispgrädde
hjortron eller hjortronsylt

1. Mal mandlarna med skal och allt i en kvarn. OBS! Hacka i mixer eller matberedare funkar inte!
2. Mät upp 4 dl mjöl och lägg i matberedare.
3. Häll i mandel och socker
4. Skär kallt smör i kuber och lägg i.
5. Kör tills allt är blandat och börjar klumpa sig lite. Tillsätt då ägget och kör hastigt tills degen börjar gå ihop i större klumpar.
6. Pressa ihop degen, slå in i plats och lägg i kylen en halvtimme.
7. Rulla degen i längder tjocka som en tumme, dela dem i 3-5 cm långa bitar.
8. Pressa med tummarna ut bitarna i ovala veckade formar (musslor) av metall. Mjöla tummarna lite så kladdar det mindre.
9. Grädda i 200 grader 6-8 minuter (kan variera mycket beroende på hur tjockt man "tummar"). Pass på! När de väl börjar bli vackert ljusbruna bränner de snabbt!
10. Stjälp upp dem och låt svalna. Om de inte lossnar, kläm och vicka på formarna ytterst försiktigt.

Äts njutningsfullt tillsammans med lättvispad grädde och hjortron!