1 av 4
Foto: Robert Millage/Scanpix.
2 av 4
Varg på promenad i Sörby. Foto: Paul Svensson/SR
3 av 4
Kristianstad.
4 av 4
Skjuten varg i Ånge. Arkivfoto: Polisen Västernorrland.

Nu ska vargen skjutas

Det är 45 år sedan som man senast hade licensjakt på varg i Sverige, men i januari är det dags igen.

För att kunna vara med måste man innan dess ha registrerat sig hos Naturvårdsverket.

Hittills är det över 8.000 personer som anmält intresse.

8.000 vill jaga

Gunnar Glöersen från Svenska Jägarförbundet är jaktvårdskonsulent och ansvarig för rovdjursfrågor.

Han är förvånad över att så många är intresserade eftersom det bara är några områden i landet som vargarna ska skjutas.

- I Sverige har vi 300.000 jägare och 8.000 av dem är intresserade. I det stora hela är det inte så många men jag är helt övertygad om att betydligt fler kommer att jaga varg eftersom bara jaktledaren behöver anmäla sig till naturvårdsverket, berättar Gunnar för P4 Extra.

Lodjursjakten drar färre

Det verkar vara större intresse för vargjakt än för lodjursjakten. Då anmälde sig runt 10.000 och då gällde områdena större delar av Sverige.

Så många vargar får skjutas

Naturvårdsverket kommer med besked under onsdag eller torsdag på exakt antal vargar som kommer att få skjutas. I dagsläget vet man att det kommer att röra sig om allt från cirka 22 till 40 stycken vargar.

Därför är vargjakten så populär

Vargen är en ny viltart och har skapat mycket konflikter och problem.

Är man jägare i de berörda områdena är man alltid oroad för att hunden ska råka ut för varg eller att den ska ta för många älgar.

Gunnar Glöersen reser runt och ordnar temakvällar om just vargjakt där han berättar om hur man jagar - vad har man för teknik och vilka regler som gäller.

- Jag brukar poängtera att det är viktigt att sköta jagandet snyggt så att jakten inte blir ifrågasatt för att man bryter reglerna.

Behövs det verligen vargjakt?

Det har talats om problem med att de vargar som finns i Sverige är för lika varandra genetiskt. Och då vill man för vargstammens bästa också undvika att skjuta de vargar som vandrat in från andra stammar och länder.

De vargar som Naturvårdsverket vet har vandrat in och som är bra för den genetiska variationen ska inte heller skjutas. I de områden som man vet att de finns kommer man inte bedriva vargjakt.

Dessutom har det fötts nya kullar från invandrade vargar på sistone så jämfört med ett par årtionden tillbaka så finns det redan en bättre variation.

Fråga

Här delas det ut licenser för vargjakt

Västra götaland
Värmland
Örebro
Dalarna
Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista