1 av 3
Hur många renar har han?
2 av 3
Hur många paket måste han släpa runt på?
3 av 3
Hur sunda är Tomtens matvanor?

Finns tomten?

Ni kanske har känt på er att det kan vara så att tomten inte existerar på riktigt. Nu finns det ännu större anledning att tvivla på mannen i skägg.

Krister Svahn pressinformatör på Naturvetenskapliga fakulteten vid Göteborgs universitet bestämde sig för att gå till botten med tomtens existens och levnadsvillkor.

Forskarna tar hål på myten

Genom att använda den expertis som finns omkring honom på universitetet, det vill säga matematiker, fysiker, astronomer, medicinare så hoppades han få svaret på frågan alla barn ställer varje jul. Finns Tomten?

Tomten som vetenskap

För att ta reda på om Tomten existerar gäller det att först och främst undersöka hur han mår och hur kosten påverkar hans mående. Hur många barn ska han hälsa på under ett dygn varje jul och hur många hembesök blir det i sekunden? Klarar han av det, undrar Krister?

Många hus och hög hastighet

Enligt Kristers undersökning så rör det sig till exempel om att Tomten bör klara av cirka 152 miljoner hushåll som ska få tomtebesök på ett dygn, vilket motsvarar 900 hembesök i sekunden. Då uppstår följdfrågan hur snabbt han måste flyga med sina renar för att hinna till alla?

Katapulttomte

Någonstans börjar det verka smått otroligt att han skulle finnas på riktigt. Bara genom att tänka på hur Tomten påverkas av accelerationen som uppstår vid den hastigheten. Med vetenskapliga mått kan Krister redan här påstå att han borde dö på fläcken.

Alla julklappar då?

Krister har också tagit reda på hur många ton julklappar Tomten drar runt jorden för att räkna ut hur många renar han behöver använda sig av.

Var bor han då?

Enligt Krister är det uteslutet att han bor på Nordpolen eftersom där inte finns något renbete. Det påstår i alla fall den botaniker som Krister använt sig av i studien.

Varför tar Krister död på myten om Tomten?

- Jag vill visa att forskning och vetenskap inte räds någonting, vi kan göra annat än att vara seriösa - som att skämta till exempel säger han till P4 Extra.

Om tomten finns eller inte är väl i slutändan upp till var och en om de vill tro på eller inte.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista