Kärleken spirar hela livet

Livet har sina olika faser. Under många år har man fullt upp, med jobb, familj och det omtalade livspusslet, men så plötsligt förändras saker när man kommer upp i 50 -årsåldern. Barnen flyttar hemifrån, kroppen förändras och relationen kanske börjar knaka lite i fogarna.

Våga ta tillvara på relationen

Livskris

 - Det kan vara lite av en livskris. Barnen flyttar, föräldrarna kanske behöver tas om hand och man funderar på om livet inte ska vara mer än så här, säger sexologen Suzanne Lindström.

Kroppen förändras

Dessutom förändras ens kropp på olika sätt - både män och kvinnor kan känna av förändringar i hormonerna. För kvinnors del kan klimakteriet ge humörsvängningar, svettningar och torra slemhinnor som minskar lusten till sex. För män kan det handla om potensproblem och svårigheter att tända. Ibland kan det också vara svårt att acceptera att ens kropp ändrar form och man blir lite rundare om magen till exempel.

Äta rätt och träna

Ett bra sätt att hantera de här förändringarna är att hålla en bra kost och motionera regelbundet. Synen på den egna kroppen blir mer positiv då och det är lättare att undvika depressioner och oro, säger Suzanne Lindström.

Parterapi

Hur mycket de här förändringarna påverkar beror också på hur ens livssituation ser ut i övrigt. En del märker inte av det så mycket alls, medan andra upplever det hela som jättejobbigt. Har man en relation kan det skapa problem även där. Ibland behöver man professionell hjälp för att hitta tillbaka till varandra Suzanne Lindström tycker att det är viktigt att tänka på att en bra relation kräver ett ständigt arbete.

- Vårda er relation, prata om framtidsplaner, håll i gång samlivet och se till att ha en bra kommunikation, råder Suzanne Lindström.

Sexlivet

Om sexlivet ändå känns lite trist och förutsägbart eller om man tappat lusten kan man tillexempel välja nya platser för samlivet eller att helt enkelt skippa samlag för ett tag och bara utforska varandras kroppar på nytt.

- Det är en riktigt go upptäcksresa som väcker lusten till liv igen, säger Suzanne Lindström.

Gör saker tillsammans

När man pratar om övergångsåldern blir det ofta väldigt problemorienterat, menar hon. Det finns ju fördelar också. Man slipper oron för att bli gravid, man har mer tid när barnen flyttat, man kanske också har bättre ekonomiska förutsättningar att resa och göra saker tillsammans.

- Det kan bli som en ny förälskelseperiod, säger Suzanne Lindström. .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista