Lyx, bubblor och glamour

Nu är det snart nyår och då är det är inte bara nyårsraketer som kommer flyga i luften, utan säkert också en och annan champagne-kork.

Richard Juhlin, världens främsta Champagne-expert gästar P4 Extra.

Däför är champagne så populärt till fest

Bubblorna från franska provinsen Champange har kallats för livets dryck av experter eftersom den mousserande drycken tillhör den lilla grupp som har flest aromer.

- Men sen är det ju festligt också och så har den en glamourstämpel, säger Richard Juhlin till P4 Extra.

Smällande ljud och levande med bubblor

Richard Juhlin menar att dryckens rykte kommer av en rad olika bidragande faktorer.

- Dels så har vi ju den orgasmiska känslan ackompanjerad av fyrverki och att när man öppnar champangekorken faktiskt får skjuta ut något.

Men det finns ju massor av mousserande viner som inte får kallas champagne - men ändå är bubblande och levande och ändå så är det just champagne från Champagne som är så speciellt.

Litet utbud och hård konkurrens

Det finns i dagsläget bara tre-fyra distrikt i världen som tävlar om att ha världens bästa vin och det är bara ett av dem som är mousserande.

När det gäller andra vintyper, finns det flera distrikt och länder som gör vin av högsta kvalitet.

Men när det gäller mousserande vin är distriktet Champagne det enda, därför är det så exklusivt och speciellt.

Förutsättningarna i Champagne-distriktet unika

- Det sämsta Champagne-vinet är godare än det godaste mousserande vinet från något annat distrikt, säger Richard Juhlin i P4 Extra.

Och för dem som inte är Champagne-experter så finns det faktiskt mindre studier på att vi verkligen märker skillnad på ett billigare mousserande vin och en dyr champagne.

- Nio av tio märker skillnaden på mina Champagne-provningar, säger Richard Juhlin.

Ekonomiskt bubbeltips

Om man har en stor bjudning kan det vara praktiskt att lite mer ekonomiskt att servera ett billigare och vin och det finns tips att tillgå för att få det att smaka så bra som möjligt.

- Har man inte har råd med många dyra flaskor så bör man välja man ett mousserande vin som smakar lite. Sedan kyler man ner det hårt. Då känner man inte de otäcka bitonerna som mousserande viner ofta har, tipsar Richard Juhlin.

Stämningshöjande smällar

Den där smällen när man öppnar flaskan är ju en typisk stämningshöjare. Men sedan finns det ju de som sabrerar, det vill säga hugger av champangekorken med sabel.

Lyssna på intervjun med Richard för att få ytterligare tips på hur man mest korrekt öppnar sin Champagneflaska, vad som är kotym och hur man använder den där vispen till bubblorna och vad Richard har för förslag på alkoholfria alternativ.