Kreativa klossar.

Vikten av att ha riktigt tråkigt

Det finns leksaker, det finns kritor. Men det är från barnet impulserna ska komma. När barn sitter och häckar och inte har något att hitta på så får de plötsligt idéer.

Ur det där tomrummet växer det fram något nytt och spontant.

Mitt barn i P4 Extra

Majlis Winberg Salomonsson, barnpsykolog gästar dagens P4 Extra och berättar om hur viktigt det är att tillåta sina barn att ha lite tråkigt.

Full rulle

Barn i dag har ofta ett fullspäckat schema med aktiviteter hela tiden. Efter skola eller dagis ska de på olika fritidssysselsättningar.

Och visst är det bra med idrott, musiklektioner, pysselgrupper och annat.

Men ibland kan det bli för mycket av det goda och det kan vara dags att ge utrymme för ett tomrum i agendan för att är det så kreativiteten och skapandet utvecklas.

Ett tomt papper

Det finns leksaker, det finns kritor. Men det är inifrån barnet impulserna ska komma. Pröva till exempel att inte ge barnen färdiga ritböcker där man ska fylla i färgerna utan ge dem ett blankt papper och se vad som händer.

Många barn som hittar på egna lekar gör de för att det inte finns någon som styr och bestämmer.

Det skapas någonting utifrån att det finns ett utrymme att skapa i, berättar Majlis.

Slå ett slag för tomrummet

- Det behövs ett utrymme för skapandet, ett slags tomhet där kreativiteten kan äga rum. Att man, både som litet barn eller ung vuxen, får utrymme för att se och lyssna till sitt eget fantasiliv.

Och då behövs det att det blir stilla, att man inte hela tiden befinner sig i bruset, säger Majlis Winberg Salomonsson till P4 Extra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista