Arkivbild. Foto:Bertil Ericson/Scanpix.

Ett mirakel för Marie

Svårt diabetessjuka Marie Nehagen som Lotta Bromé pratade med i tisdagens P4 Extra i går kommer att få nya celler och därmed en chans till ett längre och ett friskare liv.

Den transplanation hon skulle genomfört ställdes in i allra sista stund, en kvart före operationen.

Trodde det var en bomb

Flygbolaget Malmö Aviation hade vägrat flyga lådan med celler. Den innehöll för mycket vätska och skulle kunna vara en bomb.

På tisdagen var Marie djupt besviken och trodde inte hon skulle få någon ny chans på mycket länge.

Gårdagens inslag:

Beskedet alla väntat på

Men på tisdagkvällen ringde det i telefonen hemma i Ängelholm. Marie kunde få komma in till Universitetssjukhuset i Malmö direkt - för transplantation redan samma dag.

- Ett rent mirakel, säger Maries pojkvän Peter till P4 Extra.

Helena Pollard som är sjuksköterska på avdelningen för njurmedicin och transplantationer bekräftar att Marie kommer att genomgå en transplantation idag. Sjukhuset kan inte säga var de nya cellerna kommer ifrån - och hur de kommit fram i tid den här gången.

Kanske även det ett mirakel

Både Malmö Aviation och Akademiska sjukhuset i Uppsala utreder nu hur det kunde bli så fel sist - och hur rutinerna ska ändras så att det inte blir fler missar och fler patienter blir lidande.

För det är mycket som ska klaffa

Någon ska dö i rätt tid - någon med rätt blodgrupp och förutsättningar för att rädda andra. Och det gäller också att de före sin död fyllt i att de kan tänka sig att donera organ för att rädda andra.

Vad tycker du?

Läs mer:

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista