1 av 5
Hon har jobbat på slottet i över 30 år men har sagt att hon inte läste sagor om kungar och drottningar som liten, eller drömde om att bli prinsessa. Foto: Scanpix
2 av 5
Sheikh Zayed Mosque i Abu Dhabi är den näst största moskén i världen. På bilden ses hovmarskalken Elisabeth Tarras-Wahlberg i färd att föreviga moskén.
3 av 5
Arkivbild från 1983 10 26. Kung Carl Gustaf talar med journalister vid den årliga älgjakten på Halle- och Hunneberg. I centrum syns hovets pressekreterare Elisabeth Tarras-Wahlberg. Foto: Scanpix
4 av 5
Kronprinsessan Victoria inviger Svampens hus i Uppsala. Till höger hovmarskalk Elisabeth Tarras Wahlberg.
5 av 5
Kronprinsessan Victoria talar med Elisabeth Tarras-Wahlberg i väntan på greklands presidentpar på Arlanda. Foto: Scanpix
Torsdag 13 januari

Dagens gäst - Elisabeth Tarras Wahlberg

Hon har medlat mellan svenske kungen och medierna i flera decennier.

Hon har agerat rådgivare åt emiren i ett av världens rikaste länder i Quatar.

Elisabeth Tarras-Wahlberg har vandrat genom slottets lokaler i mer än 30 år, och under flera år agerat som kronprinsessans egen mentor. Men nu, med mindre än ett år kvar till bröllopet den 19 juni 2010, går hon istället över till TV4.

Men innan dess hör du henne här i P4 Extra.

Elisabeth Tarras-Wahlberg, före detta informationschef för hovet, är dagens gäst i P4 Extra.

Missade du intervjun?

Lyssna igen direkt här på webben:

Elisabeth Tarras-Wahlberg, fyller 60 år i år. Hon är  född i Kristianstad och har läst två år på flickcollege i USA.

Det sägs att Elisabeth hade femmor i alla ämnen utom gymnastik.

Elisabeth har jobbat som svensk hovmarskalk, och hovets informationschef och varit tjänstgörande på slottet i över 30 år.

Bakgrund

Innan Elisabeth Tarras-Wahlberg fick sin första anställning på slottet jobbade hon som informations- och pressekreterare vid Svenska institutet och redaktör för "Aktuellt om Sverige".

Året var 1976 när hon fick jobb som pressassistent vid kungens kansli. Däremellan har hennes uppdrag sträckt sig från pressekreterare vid hovmarskalkämbetet till presschef vid Kungliga hovstaterna och som informationschef för hovet.

Framtill 2008 tjänstgjorde Tarras-Wahlberg som hovmarskalk och chef för Kronprinsessans hovstat tillika hovstat hos Hertigen av Värmland och Hertiginnan av Hälsingland och Gästrikland.

Utlandstjänst hos shejken

Förra hösten 2008 sa hon upp sig från sitt jobb på slottet och tog en ettårig tjänst som rådgivare i internationella relationer hos emiren Hamad bin Khalifa Al Thani i landet Qatar.

Bevakar bröllopet

I vår går hon över till TV4 och kommer vara den som guidar tittarna genom sändningarna från de kungliga bröllopen.

Tarras-Wahlberg

Född: Kristianstad
Familj: tidigare gift med Björn Tarras-Wahlberg (1974-2003), har två döttrar.
Yrken: hovmarsalk, informationschef, rådgivare i internationella relationer, hovexpert.
Smeknamn: "den levande dementimaskinen", "drottning Elisabeth", "hovets egentligen regent" "järnlady", "obrottsligt lojal", pansarvagn".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".