1 av 3
2 av 3
3 av 3

Det här behövs för att bli pimpelfiskare

Vinterfiske är något helt annat än att stå och meta på bryggan på sommaren. Lite kallt kanske en del tycker, men fantasterna säger att det ger en helt annan frihetskänsla. Dessutom kan man faktiskt lättare få napp sägs det.

Främst abborre för pimplare
Framförallt är det abborre som pimpelfiskarna är ute efter. På sommaren är det svårt att hitta abborren för att den rör sig mycket, men på vintern är de lite långsammare vilket gör det mycket lättare att hitta dem. Då står de stilla nära botten.

Att komma igång

Pimpelfiske är ingen materialsport, men lite utrustning behöver man för att komma igång, säger Bengt Olsson från Sportfiskarna. Är man nybörjare rekommenderar han att man går till en handlare och be dem plocka ihop det som behövs.

När du ger dig ut bör du ha med dig följande:

Pimpelspö
Pilk
Isborr
Något bra att sitta på - fällstol eller stolryggsäck
Isskopa att rensa hålet med

Om det inte nappar

Livet under isen går i slow motion så man behöver väcka fisken innan de nappar, vilket kräver lite tålamod. Händer det inget inom en kvart så kan man flytta 5 meter och göra ett nytt hål. Fiska nära botten för bästa fångst. Man ska inte röra pilken hela tiden utan göra lockryck och sedan hålla still den en stund.

Fiska inte ensam

Som vanligt när man är ute på isen gäller det att se till att isen håller och att alltid ha sällskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".