1 av 2
Carl Jan tipsar om Sydafrikanska viner. Foto: Arkivbild Scanpix
2 av 2

Carl Jans vintips från Sydamerika

Sydamerika har många goda och spännande viner att bjuda på och länder som Chile och Argentina ligger i framkanten vad det gäller modern vinproduktion.

Friska vindar i kustklimat

Chile har på grund av sitt gynnande geografiska läge mellan Anderna, Stilla havet samt öken aldrig drabbats av den fruktade vinlusen, Phylloxera, som nästan hela resten av vinvärlden drabbats av.

Detta gör att man som vinbonde i Chile slipper ympa sina vinstockar utan de kan växa på sina egna rötter. Resten av vinvärlden har fått lägga ner stora mödor och mycket pengar på att gräva upp sina vingårdar och ympa vinstockarna på rötter som är resistenta mot denna lus.

Quintay Sauvignon Blanc kommer från Leyda Valley som är beläget väster om Santiago utmed kusten. Kustklimatet bidrar till moderat temperatur och friska vindar vilket är gynnsamt för odlingen då man slipper problem med röta.

2009 Quintay Sauvignon Blanc: nummer 6637 på Systembolaget

Doft: Ungdomlig, aromatisk doft med inslag av kiwi, ananas, svartvinbärsblad och sparris.

Smak: Torrt, mycket friskt, ungdomligt, aromatiskt vin med inslag av kiwi, ananas, krusbär, svartvinbärsblad och grapefrukt.

Passar utmärkt till en räkpasta smaksatt med lite chili, vitlök och persilja samt som aperitif.

Pris: 89 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13%

Sval växtperiod ger utvecklad smak

Malbecdruvan är inte bara en druva som ingår i Bordeauxblandningar utan fungerar utmärkt i ensam majestät. Argentina har tagit denna druva till sitt hjärta sedan årtionden tillbaka och vet hur man gör riktigt bra viner av den. Vinerna av denna druva tenderar att bli intensiva i smaken och ge en fyllig känsla i munnen.

Området Mendoza, vilket detta vin kommer ifrån, anses vara det bäst lämpade att odla malbec på då där tillåts druvan ha en lång och sval växtperiod vilket gör att den utvecklar sina smaker till fullo.

Doft: Mycket fruktig doft med fatkaraktär, inslag av björnbär, blåbär, lakrits, örter och vanilj.

Smak: Generöst fruktig smak med fatkaraktär, inslag av blåbär, björnbär, lakrits, viol och örter.

Passar utmärkt till en god biff eller pasta med köttfärssås toppad med mycket parmesan.

Pris: 89 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13,5 %

2008 Alamos Malbec: nummer 6670 på Systembolaget

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".