Vancouver ur mitt perspektiv.

När OS-beskedet kom

28 days to go

Den 12 februari vänds världens ögon mot Vancouver i västra Kanada där jag bor tillsammans med min svensk-kanadensiska familj. Staden där bergen möter havet och som många, många människor gjort till sitt älskade hem trots att de är födda någonstans långt borta.

Jag minns fortfarande dagen vi fick reda på att OS skulle komma hit.

Precis som i Oslo där jag bodde åren innan OS i Lillehammer bedrevs en intensiv debatt där ja-sidan menade att OS skulle få alla att förstå hur fantastiskt deras land var och i slutändan öka både turistströmmen och BNP, medans nej-sidan menade att det var alldeles för dyrt, att man skulle få betala länge efter att OS var slut samt att skattemedel inte distribuerades på ett solidariskt sätt.

På många sätt var det likadana argument som togs upp här och maldes fram och tillbaka under den långa process som tog plats för att få hit OS.

När beskedet kom

Jag stod på köksgolvet och tittade på storbildstv-n som brukade stå inklämd i ett hörn i ett minimalt matbordsutrymme som vi hade i vårt förra hus där Ritchie istället hade klämt in en jättestor soffa och den här enorma tv-n.

Big is always better i Kanada

Även om det innebär att man blir sjösjuk när man tittar på actionfilmer eftersom man sitter alledeles för nära skärmen. Men den här dagen fick det istället mig att känna mig delaktig i den stora grupp av människor som hade samlats på BC Place eller i Whistler för att fira eller sörja tillsammans, beroende på vad beskedet skulle bli.

Tjöt av glädje

Så kom beskedet att Vancouver skulle få OS 2010 och jag kan fortfarande minnas att jag gav upp ett glädjetjut. Som så många andra hade jag blandade känslor och visste egentligen inte helt vad jag tyckte om det hela. Kanske berodde min glädje på någon slags masspsykotisk effekt av att så många Vacouveriter studsade av glädje eller på tanken på att äntligen skulle alla i Sverige få se hur underbart vi har det här och vips vilja komma hit och besöka oss? Jag vet inte men spänningen över att ha fått OS kan jag fortfarande känna, likaväl som jag jag vissa dagar kan undra hur staden ska klara av det ekonomiskt.

Det är fredag, det regnar (som vanligt alltså) och vi ska åka till vår stuga som ligger söder om Whistler så jag måste hem och packa. Min au pair Josefin har efter noga övervägande och mycket efterforskningar köpt ett par nya skidor som hon vill upp och testa imorgon. Thor ska gå i skidskola och förhoppningvis kan jag posta en rapport om Whistler under helgen.

Vi hörs snart igen!

/ Lena

Lena Normén-Younger

Lena är vår korrespondent i OS-staden Vancouver.
Hon bloggar om vardagslivet, anekdoter, förberedelserna inför OS, tävlingarna och vad som sker och rapporteras just nu på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".