Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.

Nu kan norrmännen få fimpa för gott

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 10.29
Läkare förespråkar totalförbud mot rökning.

Totalförbjud rökning i hela Norge. Det tycker Steinar Krokstad på universitetet i Trondheim, som leder en av världens största hälsoundersökningar.

Steinar Krokstad på universitetet i Trondheim leder en stor tvärsnittsundersökning som pågått sedan 80-talet. Undersökningen bygger på en studie av hela populationen från 13 år och uppåt.

50 doktorer har jobbat tillsammans med studien som nu publiceras i 60 vetenskapliga tidskrifter.

Vill förebygga sjukdom

Resultatet bygger på en undersökning där läkare och forskare har tittat på hur man bäst kan förebygga sjukdom. Förslaget med rökstopp bygger på att läkarna undersökt vilka tilltag som är effektivast och vilken metod som är billigast och som kan ha god effekt.

- Det viktiga är att försöka att få folk att undvika att börja röka och då vet vi att lovgivning/lagstiftning är en effektiv metod. Men vi tänker inte att man ska förbjuda rökning över en natt, säger Steinar Krokstad till P4 Extra.

Så skulle förbudet gå till

Tanken är att man genom en lagstiftning som främjar rökförbudet ska undgå att belasta de som redan börjat.

- Man skulle kunna börja med att förbjuda rökning för de som är under 16 år och sedan höja gränsen med ett år för varje år som passerar. På så vis skulle inte några nya människor börja röka och rökningen skulle fasas ut, säger Steinar Krokstad.

Norge helt rökfritt - om 80 år

Med den teorin så kanske Norge kan vara rökfritt i framtiden, men först om 80 år.

- Det är ju färre och färre som börjar röka i äldre år, så jag tror det skulle gå snabbare än så, menar Steinar Krokstad.

En annan tes är att lagar påverkar människors inställning till vad som är acceptabelt och inte. Och då skulle en lag kunna öka antalet som försökte sluta röka.

Så ställer sig norrmännen till ett totalförbud

Men ett rökförbud är en politisk fråga och då finns det förespråkare och motståndare. Blir förslaget verklighet finns det argument både för och mot.

- Ska Norge förespråka individuell frihet eller ska samfundet ta ansvar och jobba för medborgarnas hälsa. Det där blir en politisk diskussion. Frågar man människor om de vill att deras barn ska börja röka så tror jag att alla skulle säga nej, säger Steinar Krokstad.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".