1 av 2
På gymmet. Arvivbild: Scanpix
2 av 2
Smarriga smörrebröd. Foto: Sofia Forell

19 januari "Alla svenskar är vältränade"

Att vara svensk i Kanada innebär att många tror att man är tränad. Jag vet inte hur många gånger jag fått frågan om hur fysiskt aktiv genomsnittssvensken egentligen är?

Folkhälsokampanjer som påverkar hälsan

1973 skapades en kort film med budskapet att en 60-årig svensk man hade samma fitnessnivå som en 30-årig kanadensare.

Trots att filmen bara sändes sex gånger på tv under den kanadensiska fotbollsligan så blev effekten stor och skapade en intensiv nationell diskussion som gick ända upp till parlamentsnivå om skälen till kanadenserares taskiga fysiska form.

Svenskarna och 6 skivor bröd om dagen

Det går att jämföra intensiteten i den kanadensiska debatten med den som skedde efter den svenska kampanjen på 70-talet med mantrat "Socialstyrelsen rekommenderar 6-8 brödskivor om dagen".

Enligt Nils Östby som var kanslichef på nämnden för hälsoupplysning på Socialstyrelsen under åren 1973-1984 ledde den svenska kampanjen trots mycket negativ publicitet och löjeri till en ökning av två brödskivor om dagen per capita. I Kanada ledde filmen med den joggande svenske jultomten brevid en ung kanadensare till en ny aktiv folkrörelse baserad på att komma i form.

Kanadensaren är fetare

Uppenbarligen fungerar folkhälsokampanjer både i Sverige och Kanada men trots detta är svenskar fortfarande mer fysiskt aktiva. WHO data visar att 59% av vuxna kanadensare är överviktiga (BMI> 25) jämfört med 44% av svenskarna.

Ses snart!

Då uppdaterar jag från min egen träningsdag på gymmet...

/ Lena

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".