Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Journalisten Martin Appel.

Teknikchatt med Martin Appel 20/1-10

Här kan du läsa hela teknikchatten med vår expert Martin Appel.
moderator:Då inleds chatten med teknikexperten Martin Appel. Passa på att ställa era frågor!
Mats M Karlskro:Varför hör man inte om sådana bekymmer med Linux eller Firefox ?
Martin Appel:Jag skulle säga att det finns två svar. Det första är att Windows och Internet Explorer är vanligast på marknaden. Det betyder att de är mer intressanta att attackera för hackare. Man får ju mer "genomslag" om man attackerar ett system som har 90 procent av marknaden (Windows) än ett som har några få procent (Linux). Men sedan är det väl så att Microsoft traditionellt har varit ganska dåliga på säkerhet rent tekniskt.
Per:Hej! Är det endast under användning av Internet Explorer som hackarna kan gå in "bakvägen"?
Martin Appel:Det har under årens lopp funnits exempel på attacker mot de flesta webbläsare. Så helt säker kan man aldrig vara. Det enda standardråd man kan ge är att alltid uppdatera sitt program så att man har den senaste versionen. Tillverkarna ser till att "laga" säkerhetsproblem som uppstår - därför blir man osäker om man använder en gammal version.
Claes Andersson:Rekomenderar du att man skaffar firefox, har hört att det ska vara bättre på dom flesta punkter!?
Martin Appel:Jag skulle säga att det helt och hållet är en smaksak. Just nu är det Internet Explorer som är i fokus. Tidigare har det funnits exempel på säkerhetsluckor i Firefox. Själv kör jag både Internet Explorer, Firefox, Opera och Google Chrome. Jag tycker de fungerar bra för olika syften.
peter:är det ok med googles chrome t.v. ??
Martin Appel:Google Chrome är en bra webbläsare. Just nu har det inte varit några skriverier om några säkerhetsluckor i det programmet. Men vad som händer om en vecka eller en månad är ju svårt att sia om... :-)
Per:Vilken webbläsare är bäst tycker du? För vanligt hemmabruk alltså.
Martin Appel:Jag skulle säga att det inte spelar någon roll. De stora jättarna Internet Explorer och Firefox fungerar bra bägge två. Just nu - fram tills dess att Microsoft har täppt till säkerhetsluckorna i Internet Explorer kan det kanske vara klokt att köra Firefox!
Niclas Svensson:Sitter just nu och skriver på min Mac Book Pro med Safari. Har jag fattat rätt att risken för attacker på det sätt som Windows och Microsoft blir utsatt för är försumbar? Gäller det även Microsoft produkter anpassade för Mac som exempelvis Office? Finns det någon risk med att använda Firefox på PC eller kan jag känna mej trygg i att använda det programmet?
Martin Appel:Det finns alltid risker med att vara uppkopplad på internet. Oavsett vilken webbläsare du kör. Oavsett vilken dator du använder. Hittills har dock Macen haft mycket färre säkerhetsproblem än Windows. Det är en av de stora fördelarna med Mac.
eva:vad skulle man göra för att skaffa explorer versin 8 som du rådde till?
Martin Appel:Om du har Internet Explorer 8 klickar du på knappen Verktyg och väljer Internet-alternativ, Säkerhet. Här klickar du på knappen Anpassad nivå och väljer Hög.
Inga Bergström:Enl Telia så kan jag inte ha Fire Fox. Den är för Mac.
Martin Appel:Det där låter som ett missförstånd någonstans. Firefox finns både för Mac och för Windows. Du hittar programmet om du går in på www.getfirefox.com. Programmet är på svenska!
Lena:Har explorer nu. Undrar om jag kan ta hem firefox och prova ett tag och samtidigt ha explorer kvar utan att datorn krånglar?
Martin Appel:Det går jättebra. Du kan ha hur många webbläsare du vill installerade på datorn. Själv har jag fyra stycken på min dator hemma, och jag använder dem för olika syften.
Lasse:Ligger det till så att Microsoft vet vad det är för lucka som är problemet men inte ha kunnat täppa till den?
Martin Appel:Oj. Vem vet vad som händer bakom kulisserna hos Microsoft. Jag skulle tro att deras tekniker just nu jobbar till 110 procent med att lösa problemet - men innan de lägger ut en så kallad "patch" som fixar det måste de ju vara helt säkra på att den funkar. De måste med andra ord göra massor med tester för att se till att den inte skapar problem eller ny osäkerhet. Det här tar lite tid. Så jag tror inte att det finns några konspirationer bakom att det dröjer...
moderator:Då är det 15 minuter kvar av chatten med Martin Appel. Passa på att ställa era frågor.
Ingrid:Hur vet jag vilken version jag har?
Martin Appel:Antingen har du ett frågetecken högst upp till vänster i webbläsaren. Om du klickar på det och väljer "Om Internet Explorer" ser du vilken version du har. Har du inte ett frågetecken betyder det att du har en ganska gammal version. Klicka då på "Hjälp" och välj "Om Internet Explorer" så får du svaret! Lycka till!
Niclas Svensson:Du skriver att du har 4 olika webbläsare på din egen dator och använder dessa till olika syften. Vilka syfte skulle det kunna vara - kan vara bra att veta som enbart Explorer-användare.
Martin Appel:1. Jag kör Internet Explorer i "normalfall". 2. Sedan använder jag Google Chrome för olika Google-tjänster, till exempel Gmail och Google Dokument. Programmet är ju skräddarsytt för Google-tjänsterna. 3. På min netbook har jag Opera. Opera har nämligen en turbo-funktion som plockar bort videosnuttar och krymper ned bilderna på tunga hemsidor. Om man använder mobilt bredband med en långsam uppkoppling är det här ett bra sätt att öka hastigheten. 4. På PC för Alla-redaktionen har vi en del redaktionella system som passar bäst i Firefox. Därför använder jag Firefox när jag kör dessa.
Tobbe:Hej! Kan man inte lita på att Microsoft täpper till säkerhetshålen vartefter de uppträder? Tex de som just nu är aktuella för främst IE6.
Martin Appel:Jag tror att Microsoft gör allt de kan för att täppa till säkerhetshålen. Men eftersom Internet Explorer 6 är ett gammalt och osäkert program blir det förstås svårare. Om man jämför med en bil så är det ju svårare att lappa och laga en riktigt gammal skrotbil än en sprillans ny. Att som användare köra Internet Explorer 6 skulle jag säga är jättedumt. Byt till Internet Explorer eller byt till senaste versionen av Firefox så är risken mycket mindre att drabbas av säkerhetshot. Att byta kostar ju inget!
Christine:när vet man att detta IE problemet är löst ?
Martin Appel:Microsoft informerar om det på sin hemsida. Och på exempelvis PC för Allas sajt (pcforalla.se) lägger vi hela tiden ut nyheter om det här och andra it-händelser. Du kommer förmodligen också få en uppmaning att köra en uppdatering av Windows via Windows Update. Se till att göra det!
Christine:Stämmer det att APPLE är VIRUS-FRI ? att man slipper problem då hur kan det komma sig...
Martin Appel:Ungefär 9 av 10 användare kör Windows. Det gör förstås att den som gör virus får bättre "utfall" om de gör ett Windows-virus än om de gör ett Mac-virus. Det tror jag är den viktigaste förklaringen. Sedan säger många tekniskt insatta att Macen är tekniskt sätt säkrare. Det spelar säkert också in. Men att påstå att Macen är helt säker för angrepp skulle jag säga är fel. Och i takt med att fler människor använder Mac kan jag tänka mig att risken för virusangrepp också ökar.
Klasse:Är det någon nackdel med att alltid ha "hög säkerhet" på Explorer?
Martin Appel:Hög säkerhetsnivå betyder att du kan få fler frågor om du vill köra olika tillämpningar via webbläsaren. Många sajter använder ju olika slags programsnuttar (typ Active-x), och en låg säkerhetsnivå betyder att alla dessa accepteras automatiskt. Med andra ord. Som så många gånger förr. Hög säkerhet betyder lite mer jobb för dig som användare...
moderator:Då är det fem minuter kvar av chatten med Martin Appel. Han kommer att svara på så många frågor han hinner.
Christer. V.:Hur säker är windows Vista?
Martin Appel:Windows Vista är betydligt säkrare än Windows XP. När Vista lanserades var detta en av de stora poängerna med systemet. Det man kan konstatera är att de flesta säkerhetsattacker görs mot gamla versioner av Internet Explorer och gamla versioner av Windows. Att hålla sig uppdaterad gör alltså att risken blir mindre.
Kurt Karlsson:Kan man utan problem ha XPs brandvägg och antivirusprogrammet på samtidigt?
Martin Appel:Det du bör ha för att datorn ska vara säker är ett antivirusprogram och en brandvägg. Detta är alltså två olika program. Det finns så kallade säkerhetspaket (till exempel Norton Internet Security eller F-Secure Internet Security) som innehåller både ett antivirusprogram och en brandvägg. Kör du ett sådant paket behöver du inte använda XP:s brandvägg. Väljer du däremot att bara installera ett antivirusprogram (Till exempel Norton Antivirus eller gratisalternativet AVG Free Antivirus), och inte har någon annan brandvägg - då bör du har Windows XP:s brandvägg påslagen.
moderator:Då är chatten med Martin slut. Vi tackar Martin Appel och alla er som skrev för visat intresse!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".