Staden förändras - reklampelare och monument förknippade med de Olympiska spelen har vuxit fram i staden de senaste månaderna. Foto: Scanpix

22 januari - Plötsligt känns det annorlunda i Vancouver

Jag stressar ner till min tandläkare på stan med Thor i släptåg. Vi tar nya Canada Line ner – snabbtåget mellan flygplatsen och downtown som har byggts för OS och som vi har turen att bo nära. Thor älskar det nya tåget och ibland blir söndagsnöjet att promenera någonstans och sedan ta tåget hem.

Staden som reklampelare

I dag är vi sena och skyndar oss från stoppet vid Granville till Burrard Street. Hela innerstaden känns nystädad och ren. Skyskraporna används som reklampelare för de stora multinationella företagen som har råd att annonsera. Fönster blänker där de tittar fram mellan overkligt stora reklamer för diverse mobilmodeller som OS-annonsörerna tycker att man ska köpa.

Staden är städad och doftar av hyacint

Det anrika Hotel Vancouver verkar till och med ha fått en tvättad betongfasad.

Militära helikoptrar passerar över oss med jämna mellanrum. Den mest slående förändringen är doften – en tung lukt av hyacint vilar över de kvarter som Thor och jag halvspringer genom. Jag kikar över axeln för att se var doften kommer från medans jag småspringer och Thor snubblar efter. Det enda jag ser är dock nyansade rabatter med allsköns ever-greens. Inga blommor var jag än tittar –den underbara lukten förblir ett mysterium.

Senare samma dag är jag nere på stan igen, den här gången med Wilde. Jag måste lämna av några papper på ett kontor sista minuten och den här gången har jag gjort misstaget att ta bilen ner. Efter att ha letat parkering som kan svälja vårt vidunder till bil under en stund som känns som en evighet hittar jag äntligen en plats nere vid vattnet i Coal Harbour.

Färgglada örnar intar staden

Vi stannar ett tag medans Wilde intensivt betraktar de små hydroplanen som lyfter och landar i hamnen. Promenaden till vårt mål tar lång tid eftersom Wilde ser örnar överallt.

Färggranna och stora breder de ut sina vingar över Vancouvers många gathörn. Projektet heter "Eagles in the city" och är inspirerat av den vithövdade havsörnen som kommer till British Columbia för att festa på lax under vintern. Örnen symoliserar styrka,elegans och personlig frihet, ett budskap som används för att samla in pengar till handikappade och sjuka barn.

Så här ser örnarna ut som intagit staden:

Wilde vill stanna och ta på varenda snidad örn han ser – färgerna frestar honom och han ropar nöjt "öjn, mamma, öjn!" varenda gång vi ser en.

Det verkar som om Vancouver börjar bli färdigt för OS att börja. VANOC som organiserar allt deklarerade detta officiellt redan för en vecka sedan. Men nu börjar även vi som bor här förstå det på grund av små och stora tecken överallt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".