1 av 2
Efter skilsmässan mellan staten och kyrkan så är de religiösa inslagen inte lika självklara på en begravning. Foto: Arkivbild Scanpix
2 av 2
Det blir allt vanligare att människor vill ha en icke-religiös ceremoni kring sin begravning - Susanne Wiigh-Mäsak jobbar med en ekologisk och organisk begravningsmetod. Fotograf: Anna-Lena Lundqvist.

Låt din döda kropp få bli en blomma

De flesta av oss slår helst bort tanken på döden och den logistik vår bortgång medför.

Susanne Wiigh-Mäsak har jobbat i över tio år med döden och vill få oss att tänka tvärt om.

Med en ekologisk begravningsmetod som kallas promession, ser hon inte en död kropp som något förbrukat utan som en ny föda för jorden. Och så vill hon att vi tar ett aktivt beslut inför den sista vilan.

- Många har faktiskt specifika önskemål om begravningsplats, berättar Susanne för P4 Extra.

"Lägg mig inte där, för där är blåsigt."

"Jag vill inte ligga på den kyrkogården, för där känner jag ingen".

Poängen med promession

Genom den begravningsform som Susanne förespråkar så bevaras kroppen i sin organiska form efter döden och förstörs inte genom balsamering.

- Då kan den på ett värdigt sätt återföras till kretsloppet som ett värdefullt bidrag till den levande jorden, säger hon i P4 Extra.

Så går det till

Kroppen fryses i flytande kväve och blir därigenom till ett organiskt pulver som sedan placeras i en kista. På bara några månader omvandlas kistan och dess innehåll till mull.

"Man blir en blomma helt enkelt"

- Jag ser inte på en död kropp som något förbrukat. Det är föda för jorden. Sedan kan man plantera en blomma i mullet som växer och då verkligen bokstavligen livnär sig på den person som begravts där, berättar Susanne Wiigh-Mäsak i P54 Extra.

I en kista förmultnar inte kroppen - den ruttnar

De döda kroppar som sänks ner i jorden efter vår begravning i vanliga kistor ruttnar berättar Susanne Wiigh-Mäsak.

- Det beror på att oftast finns det inte syre på den nivån under marken där vi placerar kistorna.

Personlig begravning

Själva begravningscermonin är ett stort ämne. I begravningstermer skiljer man på ceremonin/minnesstunden och gravsättningen.

- Det blir allt vanligare att människor vill ha en icke-religiös ceremoni. Man kan ha en vanlig middag där man sitter och samtalar om minnen om personen som gått bort.  Många har infört att någon av de närmaste har sammanställt en film som man sedan sitter tillsammans och tittar på, säger Susanne Wiigh-Mäsak. Man äter gott och gråter tillsammans.

Religionen tar mindre plats

Efter skilsmässan mellan staten och kyrkan har det blivit mindre självklart att religionen ska finnas med i begravningssammanhang.

Men för många så är det fortfarande naturligt att ha kvar ett religiöst inslag, eller kopplingar till vår kristna tradition.

Förbereda sig för begravning

Det är viktigt inte bara för oss själva utan också för våra anhöriga att vi vågar fundera kring hur vi vill begravas.

- En del säger "lägg mig inte där, för där är blåsigt." eller "inte på den kyrkogården, för där känner jag ingen".

Många tycker också om att gå till den plats där de vet att de ska få sin sista vila medan de fortfarande är i livet, berättar Susanne Wiigh-Mäsak.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".