Den 12 februari drar OS igång i Vancouver.

"Målet är aggressivt - vi ska ta 30 medaljer"

OS-febern stiger. Vi har ringt och tagit pulsen på staden med vår OS-korrespondent, bloggare och rapportör Lena Norman Younger.

Som svensk bosatt i Kanada kommer hon hålla på de svenska OS-hoppen i första hand, men åker Sverige ut så går det minst lika bra med Kanada.

Sveriges ambition är att ta tio OS-medaljer. Kanadensarnas fokus är mer aggressivt.

- Målet är att vi ska ta 30 medaljer i OS, säger Lena till P4 Extra och Lotta Bromé.

Höga investeringar i mångmiljonbelopp

Det har satsats 164 miljoner svenska kronor årligen på de kanadensiska OS-hoppen så nog borde de ha en toppchans att prestera.

Heja på rätt lag

Kanada har skrivit på ett avtal där man inte får protestera mot OS för att hålla en enad fasad utåt. Så även om landet lyder under lagen om yttrandefrihet så finns det vissa regler för vad man får och inte får göra.

- Jag får till exempel inte hänga upp en banderoll i mitt eget hem om någon skulle anse att den var stötande. Då kan polisen komma in i mitt hem och se till att jag tar ner den.

Stöd från Sverige

Lena är som utalndssvensk med i en organisation som heter SWEA som startades på 70-talet - ett nätverk för kvinnor med sina rötter i Sverige eller i det svenska språket men som är bosatta eller har varit bosatta utomlands.

Här hittar du mer information om SWEA:

Om organisationen SWEA

SWEA- ett ideellt globalt nätverk för svenska och svensktalande kvinnor som är eller har varit bosatta utomlands. Målet är att stötta svenska kvinnor i utlandet och sprida svensk kultur.

8.000 är medlemmar.
34 länder är anslutna.
1.000 medarbetare arbetar ideellt.
1979 grundades organisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".