31 januari - min egen botaniska trädgård

En av de största fördelarna att bo där vi bör är den botaniska trädgården Van Dusen som ligger 200 steg från min ytterdörr och har blivit till min och min familjs favoritplats i Vancouver.

Ritchie, jag, pojkarna och Josse går dit så ofta vi kan.

Som en fristad

Josse tror att hon har varit där cirka 60 gånger sedan september. Jag gissar på något liknande även om det varit fördelat på de två år som vi bott här. Thor och Wilde har alltså varit där ungefär 120 gånger. Kanske är det därför alla i personalen vet vad de heter? Häromsistens sade flickan i kassan "nej men Thor, har du fått nya vantar?" Det får mig att undra om vi kanske går dit för ofta?

Gammal golfbana

Den botaniska trädgården anlades när en gammal golfbana skulle stängas. Ägarna till marken, Canadian Pacific Railway, ville bygga hus överallt på golfbanan. Men då blev Vancouveriterna jättearga. Det blir de vanligtvis när ett grönt område försvinner.

Som min egen trädgård

Istället fick Canadian Pacific Railway kompromissa. Om de donerade halva golfbanan till en framtida botanisk trädgård fick de bygga på resten. Vårt hus är sålededs ett av de som byggdes på någon gammal green. Hela 22 hektar donerades till staden för att bygga denna underbara trädgård som mina pojkar säkert tror är deras eftersom vi så ofta är där.

Vancouvers milda klimat gör att många växter kan trivas där. Man tror att det finns mer än 255.000 växter av olika slag i parken. Olika ekosystem finns representerade. Växter från Sydafrika dominerar ett område och Himalaya ett annat. Man hittar alltid något nytt när man går längs de otaliga gångarna genom skog eller över grässlatter.

Annorlunda lekplats

Jag träffade en gång en man vars trädgård låg emot den botansiksa trädgårdens stängsel. På morgonen brukade han lyfta över sina barn in i parken. På kvällen kom barnen hem och blev lyfta tillbaka. Pappan kollade alltid att de hade sin medlemskort i fickan när de gjorde det så att de inte skulle bli utslängda om någon frågade vem de var. Det måste ha varit magiskt för ett barn att få leka i så stor park med så många spännande element. Inget konstigt för svenskar men för barn här som alltid körs överallt och har minimal frihet måste det ha varit något helt otroligt.

När jag tänker på den botaniska trädgården så tänker jag på boken "The Secret Garden". Boken som skrevs av Frances Hodgson Burnett i början av 1900-talet var en av mina absoluta favoriter när jag var liten. Jag är så glad över att Thor och Wilde kommer att ha många minnen från en egen sällsam trädgård, även om den kanske inte är så hemlig alla gånger. Men ibland kan jag förundras över att vi nästan är ensamma. Som i dag när vi gick promenad och lekte i labyrinten av cederträd. Förutom vi var det ingen där.

Jag bifogar några bilder från dagens utflykt. Jag tror att för människor i en storstad är närhet till en park en absolut nödvändigt för den mentala hälsan. Vad tror du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista