Dagens gäst - Ingvar Carlsson. Foto: Scanpix
2 februari

Dagens gäst - Ingvar Carlsson

Han har varit svensk statsminister i flera omgångar och har på senare år varit verksam som föredragshållare och ordförande i flera organisationer.

I år deltar han i riksdagsvalet 2010 med målet att få en socialdemokratisk regering.

Ingvar Carlsson är dagens gäst och har svårt att hålla sig borta från hetluften. I en tidigare intervju har han sagt att filmen "Forrest Gump" beskriver hans eget liv.

Missade du programmet? Lyssna igen direkt här på webben:

Testa dina kunskaper i vårt quiz:

Bakgrund

Ingvar Carlsson växte upp i Borås. Fram till 17-18 års ålder slukade scoutaktiviteter och inte minst fotboll all fritid.

Efter fotbollen kom högskolestudier på tal och Ingvar Carlsson anslöt sig också till SSU, det socialdemokratiska ungdomsförbundet.

Studier skola och politik

Då han avslutat sina studier i företagsekonomi 1955 fortsatte han att utbilda sig vid universitet i Lund där han examinerades 1958.

Han började sedan som sekreterare åt statsminister Tage Erlander i statsrådsberedningen där han var mellan åren 1958-1960.

Svensk statsminister

Det stora klivet i karriären kom i och med att han valdes till ny partiledare och statsminister efter Olof Palmes bortgång år 1986. Något han har kommenterar så här i en tidigare intervju:

"Sättet jag trädde till på gjorde att det inte var så roligt det första året. Det var ren plikt och jag fick bita ihop, sorgen efter Palme var stor. Men efter ett år blev det roligare".

När Ingvar Carlsson lämnade statsministerposten 1996 hade han varit 38 år i politikens centrum. Numera har han beskrivit sig som pensionär och mångsysslare.

Familj

Ingvar Carlsson har varit gift med bibliotekarien Ingrid i 52 år och de är numera bosatta i Tyresö i Stockholm.

Tillsammans har de döttrarna Ingela och Pia, tre barnbarn och ett bonusbarnbarn.

Historiska händelser under Carlssons tid vid makten:

  • kärnkraftsolyckan i Tjernobyl,
  • jakten på Olof Palmes mördare,
  • Ebbe Carlsson-affären,
  • Anna-Greta Leijon avgår som justitieminister.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".