1 av 6
Sköna Måns och jag har setts många gånger sedan genombrottet med "Cara Mia". Här på efterfesten efter deltävlingen i Skellefteå 2009. Foto: Privat
2 av 6
3 av 6
Rösta här:
4 av 6
För tjugo år sedan tapetserade jag väggarna med bilder på systrarna.I fjol Lili & Susie blev vi kompisar under Andra Chansen i Norrköping.
5 av 6
Fredrik Kempe och jag strålar ikapp på efterfesten i Globen efter Malenas vinst.
6 av 6
Hur svårt kan det va - tänkte jag och lyfte Linda Bengtzing efter hennes finalplats i Karlskrona 2008.

Sova, andas och leva Melodifestival

Jag heter Ronny Larsson och är redaktör på tidningen QX. Under Melodifestivalen åker jag och min kompis Ken runt i festivalstäderna och bloggar, skriver och plåtar för QX och bloggen Schlagerprofilerna.

Det har vi gjort de senaste tre åren och under de här veckorna lever, sover och andas vi schlager och Melodifestival.

Pitstopp i Ö-vik

Så där ja. Nu har er Schlager-Ronny äntligen nått Örnsköldsvik för att inta melodifestivalsmåltid nummer ett.

Äntligen är det dags

Som jag längtat, väntat och funderat. Melodifestivalen är ju inte bara sex tv-program som bjuder på ny musik. Det är en sport, ett efterlängtat event, en livsstil. Okej, jag kanske tar i. Men mina närmsta sex veckor kommer jag att tillbringa i en härlig bubbla där jag och mina schlagervänner analyserar favoritfall och debutantskrällar i klassisk sportjournalistanda.

Inget ämne som rör festivalen är för litet för att tas upp. Och jag hoppas att ni är med mig hela resan. Från och med nu handlar ALLT om Melodifestivalen 2010.

Första deltävlingen

Här i Ö-vik bjuds vi ju en på pappret spretig samling artister, som i sin tur bjuder på ett gäng ännu spretigare låtar. Här finns nämligen nåt för alla: Smäktande ballader, modern danspop, suggestiv klubbelectro, naken metalballad, svensk rap och så vidare.

Den enda genre som inte finns representerad är den klassiska Samba- Sambero-schlagern. Men jag som omfamnar festivalens utveckling sörjer inte - och jag vet ju att vi serveras den kategorin i deltävlingar längre fram...

Passar till fjäderboa och gyllen skor

Ni som gillar Melodifestivalen och Eurovision kommer nog gilla Linda Pritchards "You´re Making Me Hot Hot Hot". Trallvänlig refrängstark pop som passar för dans iklädd boa och gyllene skor.

När repetitionerna börjar i dag ligger dock min största förhoppning på Jessica Anderssons countryballad "I did it for love."

Festivalens första rysning

Känner på mig att det tredje soloförsöket för Fame-Jessica äntligen kan leda till Globen. Balladen ger mig festivalens första rysning och värmer som en brasuppvärmd filt i ett iskallt Ö-vik.

Även Olas Unstoppable har Globenvittring och känns som en sommarhit redan nu.

Well, nu vet ni att jag är på plats i alla fall. Och jag hoppas att ni är med mig, om inte i "Tusen och en natt", så i alla fall i sex veckor framöver.

Bultande festivalhjärta

Hos mig bultar festivalhjärtat hela tiden och jag är för alla förändringar som skett i festivalen de senaste tio åren.

All utveckling är bra utveckling, och jag tycker verkligen att Melodifestivalen ska fortsätta testa nya grepp för att behålla sin ställning som Sveriges största tv-program.

Er guide i vinterns schlagercirkus

Jag lovar att ge er de bästa tipsen inför lördagsfinalerna och ska göra mitt bästa för att ge er koll på vad man snackar om under vinterns schlagercirkus.

Vinn biljetter till finalen:

Var med och tävla och vinn biljetter till Melodifestivalen med Carolina Norén och Svensktoppen -du är med och tävlar genom att rösta här:

Här hittar du mer av Ronny under Mellon

Ronnys tio i topp schlagerlista

Lillie och Sussie Ronny Larsson. Foto: Privat

Första schlagerminne: Carola vinner Melodifestivalen 1983
Favoritschlager: "Jag ljuger så bra" (2006), "Det gör ont" (2004) och "Smiling in Love" (2008)
Bästa balladen: "Empty Room"
Bästa traditionella schlagern: Tusen & en natt (1999)
Bästa schlagertjejen: Linda Bengtzing och Jessica Andersson
Bästa schlagerkillen: Måns Zelmerlöw
Bästa schlagergruppen: BWO
Snyggaste kläder: Agnes guldcatsuit i "Love, Love. Love".
Snyggaste koreografin: Alcazar i "Stay the Night" 2009
Comeback jag vill se i festivalen: Lena Philipsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".