Doldisar från Kalifornien

Veckans viner kommer från Kalifornien och görs båda på ovanliga druvor. Det vita vinet görs på viognierdruvan som är lite av en doldis i vinvärlden.  Det röda görs på petite sirah vars ursprung är omtvistat.  

VITT

2008 Clay Station Viognier nummer 22228 på Systembolaget

Viognierdruvan är en lite av en doldis i vinvärlden då det är en svårodlad druva som lätt angrips av sjukdomar och kräver låga skördeuttag för att komma till sin fulla rätt.

Druvan har sin ursprungliga hemvist i Rhônedalen i Frankrike där den odlades redan runt år 0. Sedan ett tiotalet år tillbaka har viognier även odlats med framgång i andra delar av världen. I Kalifornien där druvan får mycket sol visar den upp sin förföriskt fruktiga sida med blommiga toner och tropisk frukt.

Viognier har i sig inte speciellt hög syra och kan därför med fördel blandas upp med syrarika druvor såsom chardonnay. Dessutom hittar man den ofta som kompanjon till den röda druvan syrah/shiraz.

Doft: Mycket fruktig, blommig doft med inslag av persika, ananas, mango och honung.

Smak: Torr, fruktig, aningen blommig smak med inslag av mango, persika, ananas, honung och gråpäron.

Passar utmärkt till grillad kyckling som serveras med mangochutney, samt till medelstark thai-mat. 

Pris: 99 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13,5%

RÖTT

2008 McManis Petite Sirah nummer 6520 på Systembolaget 

Petite Sirah är också den en ovanlig druvsort som gör sig bra i Kalifornien. Druvans ursprung är omtvistad men det senaste budet är att det är en korsning mellan de franska druvorna durif och peloursin.

Viktigare är kanske att druvan ger fylliga viner med kraftfull smak och färg. I Nord- och Sydamerika får den på grund av detta ofta ta rollen som både smak och färgsättare till viner av den mindre kraftfulla druvan pinot noir.

Firman som gör detta vin är vinbönder sedan flera generationer tillbaka och säljer sina druvor till andra firmor som gör vin av dem. I mitten av nittiotalet bestämde de sig dock för att investera i ett eget vineri och gör sedan dess vin av druvorna under sitt eget namn.

Doft: Ungdomlig, mycket fruktig, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av muskot, björnbär, örter, slånbär och lakritsrot

Smak: Ungdomligt, mycket fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av muskot, björnbär, örter, slånbär och lakritsrot.

Passar utmärkt till: renskav med svamp och rödlök eller till chili con carne.

Pris: 99 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 14,5%

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista