SÖNDAG 7 FEBRUARI 2010

Samernas nationaldag gränslös

På lördag, samtidigt som Jokkmokks Marknad hålls för 405:e gången firas samernas nationaldag.

Men inte bara det - klimatintresserade forskare, regeringsrepresentatenr, studenter och samer från nio länder har under hela veckan diskuterat bland annat vad som händer med Arktis under Jokkmokk Winter Conference.

Sara Larsson, styrelseordförande i Sametinget, berättar på söndag hur nationaldagen firades och varför miljöarbetet är så viktigt för samerna.

Det första samiska landsmötet hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Mötet samlade över hundra samer från Sverige och Norge, därav en stor del kvinnor. Det var första gången i den samiska historien som nord- och sydsamer från Norge och Sverige samlades till ett gränslöst möte för diskutera och belysa gemensamma frågeställningar.

Samerådets 15:e samekonferens beslutade 1992 i Helsingfors att samernas gemensamma nationaldag skall vara den 6 februari. Nationaldagen firades för första gången 1993 samtidigt som FN:s internationella urbefolkningsår officiellt öppnades

1986 beslutades att Sámi Soga lávlla, eller Samefolkets Sång, officiellt skulle utses till Samernas nationalsång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista