Lipande Thor med Josse på väg till Key West i Florida (november) Foto: Privat.

4 februari - lugnet före stormen

Det är lugnet före stormen. Stan är lite folktom. Det är mycket färre bilar på gatorna än en vanlig torsdag och jag undrar om Vancouveriter håller sig hemma för att de tror att det ska vara överfullt på Vancouvers gator och omöjligt att parkera?

Dyrt att inte känna till alla nya regler

Nu finns plötsligt en OS-fil på många gator. Hur denna fungerar är de flesta av oss lite osäkra på. Det har funnits skyltar uppsatta i cirka två månader som säger att man inte får parkera längs vissa huvudgator mellan den 4 februari och 1 mars. Det flesta av oss har trott att detta innebär att man får åka i dem men inte parkera. Vår office manager Laio inser plötsligt att detta inte är fallet när polisen stoppar henne i OS-filen på Broadway och ger henne böter på 127 dollar. Man får alltså inte vara i filen alls, vilket få har förstått. Polisen är stenhård och mycket närvarande.

Stressigt utan hjälp

Josse är sjuk och med det blir det lite kaos hemma. Ibland känns det onödigt lyxigt att ha ett par extra händer 40 timmar i veckan med tanke på att jag inte jobbar mer än 10-15 timmar. Å andra sidan märker jag redan efter två dagar hemma med barnen heltid att massor av saker inte hinns med, både här och på kontoret.

Långa köer till dagis

Våra barn går inte på dagis eftersom vi inte kan få in dem på ett. De står på ungefär fem väntelistor till ställen som är ungefär som svenska dagis men har alltså inte kommit in. Istället löser vi det med au pair som kommer på sommaren och stannar ett år. Sverige och Kanada samarbetar om ett visumprogram för unga.

Au-pair till sommaren

Om man är 18-30 år kan man få ett 1-årigt arbetstillstånd här inom 7-10 dagar. Ett jättekul sätt att se världen för dem eftersom vi reser mycket men också ett underbart hjälpfullt sätt att för oss att få en storasyster till pojkarna under ett år som ger oss möjlighet att lämna huset samtidigt.

Det är annorlunda att ha små barn hemma mest. Det blir mycket press på en att hitta på olika saker att göra. Vi målar, klipper, leker med lera, läser böcker, går till parken, leker i trädgården, bygger kojor, går på simskola etc. Thor gå på förskola 2,5 timmar per dag. Man börjar kanadensisk preschool när man är tre år. Det gör att Wilde är hemma heltid. Som tur är har han Thor och schemat fungerar bra i och med att han sover när Thor är på skolan. Men ibland kan jag bli grymt avundsjuk på hur det är i Sverige. Inte nog med att det finns tillräckligt med dagis, personalen är välutbildad och har en pedagogisk verksamhet som utvecklar barnen mer.

Mammorna är hemma och karln på jobbet

Vid Thors förskola hänger vi mammor längs staketet och tittar på när barnen leker innan de slutar för dagen. Bland oss en finns

  • läkare,
  • tandläkare,
  • nationalekonomer,
  • serietecknare,
  • personliga tränare,
  • egna företagare etc.

Det flesta av oss arbetar inte heltid eller alls eftersom vi jonglerar familjeliv med hämtning och lämning av barn vid skolor och olika aktiviteter. Dagen med småbarn i Kanada är upphackad i många smådelar och det är svårt att koncentrera sig på något en längre period. Det verkar helt osannolikt dumt och slöseri av resurser för samhället att inte ha barnomsorg som tar hand om barns tidiga utveckling och utbildning så att båda föräldrarna kan arbeta. Istället blir det oftast kvinnan som stannar hemma eftersom hon tjänar minst.

Ofta tycker jag att Kanada liknar Sverige som det var när jag var liten det vill säga på 70-talet. Jag undrar om svenskar förstår hur bra de har det när det gäller barnomsorg?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".