1 av 2
OS-linjen. Foto: Privat
2 av 2
Davids getostsallad. Foto: Privat

5 februari - ny tåglinje och överraskningsmiddag

Fredag är här och med det har vi hittat på en del överraskningar för Ritchie som fyllt år tidigare i veckan men som vi inte tycker att vi firat tillräckligt. Hans barndomsvän STR har flugit in från Miami där han tillbringar vintrarna tillsammans med sin sambo från Quebec.

Ritchie vet inte om att STR ska komma och innan han kommer hem snickrar STR och jag ihop en plan för att få ut Ritchie ur huset ett par timmar. Vår officemanager Laio har nämligen lejt en kock och servitör för kvällen och de kommer att dyka upp redan på eftermiddagen.

Bilen inte alltid snabbast

Ritchie blir jätteglad över att se STR som han inte mött på ett tag. Medan jag lämnar Thor på förskolan sitter de och pratar gamla minnen. Ritchie vill åka ner på stan för att titta på alla internationella OS-kläder som kan köpas på The Bay och vi använder det som en ursäkt för att få Ritchie med ut. Vi promenerar bort till Oakridge och tar nya Canada Line ner på stan. Allt som allt tar detta bara 20 minuter vilket är ungefär hälften av vad det skulle ta att köra ner.

Shopping över landets gränser

Vi snurrar runt på The Bay i över en timme. Alla de internationella kläderna finns på 6:e våningen och vi letar ganska länge efter de svenska kläderna. Holland och Finland har fantastiska avdelningar med jättekul kläder. Sverige hittar jag till slut på en klädhängare mellan alla länderna där det hänger några hockeytröjor för en tusenlapp.

Dyr prislapp på OS-kläderna

Jag köper till slut ett par kepsar från Svenska Ishockeyförbundet för 200 kr styck. En till Josse och en till mig. Jag hade egentligen tänkt köpa jättesöta tenniströjor från USA till min brorsdotter och brorson men när jag upptäcker att de kostar mer än 600 SEK styck så hänger jag tillbaka dem. Någon tjänar uppenbarligen pengar på de här tillställningarna.

Flådiga tåg på nya OS-linjen

Efter vår shoppingrunda tar vi Canada Line tillbaka till Olympic Village. Där har man monterat upp en tåglinje med namnet Olympic Line som går västerut till Granville Island där alla saluhallarna ligger och där vi har lurat i Ritchie att vi ska handla vår middag. Tågen är utlånade från Bryssel och har skeppats hit enbart för OS. De ser ut som spillrans nya spårvagnar.

En vän berättar senare på kvällen att han sett polisen ta ett helt gäng med 16-17-åriga killar som velat utsmycka de belgiska tågen med graffiti. De hade satt handklovar på dem och polisen släpade hårdhänt bort dem innan de hann göra någon åverkan.

När vi till slut kommer hem är matlagningen i full gång. Laio har dykt upp under tiden vi varit borta och dukat och gjort i ordning. Ritchie blir jätteöverraskad och kan knappt tro att David Hawksworth är där. Fyra vänner till dyker upp och vi skrattar alla åt Ritchie som har svårt att finna sig helt i situationen.

David är en av Vancouvers mest ansedde gourmékockar och har en otroligt innovativt matlagningsstil baserad på lokala och spännande ingredienser.

Kvällens meny:

  • En variant av california rolls med en reducerad dippsås av blåbär,
  • små kanapéer med foie gras och en dutt lönnsirap.
  • Förrätten är en rödbetssallad med getost i en pinjenöts- och rödvinsvinegrette.
  • Fiskrätten består av sabelfisk med svamp serverad i en bisque av prickiga räkor - en lokal specialitet.
  • Huvudrätten består av lammfilé, fänkålspuré och en confit av tomat och svarta oliver.
  • Därefter serveras ost och hela middagen avslutas med en päron och mandeltårta.

Ritchie sitter med ett lyckligt leende på läpparna mest hela kvällen.

Jättelyckat, minst sagt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".