8 februari - vi kanske kan få en glimt av facklan

OS närmar sig med stormsteg! 10 000 människor hälsade facklan välkommen i Abbottsford ute i dalen i söndags. Nu närmar den sig Vancouver. Den kommer att gå förbi i närheten av där vi bor och jag ska försöka få en glimt av den tillsammans med barnen.

Still going strong

Dagen började med tv-bilder av tyska Katarina Witt och kanadensiska Elisabeth Manley som åkte konståkning nere på Robson Square i stan. Det har gått 22 år sedan de kämpade om guldet och silvret i Calgary 1988. Lika tjusiga, om något äldre, gjorde de piruetter och balansstående på sina skridskor som om ingen tid hade gått alls. De skämtade med tv-journalister och yngre konståkare, publiken älskade dem. OS-känslan börjar infinna sig överallt i staden.

OS - för alla? 

När Katarina Witt blev intervjuade sade hon att OS börjar bli mer och mer underhållning än sport. Som underhållning blir det också viktigare att hålla skenet uppe, vilket kan förklara varför en välkänd amerikansk OS-aktivist blev hemskickad när han landade på Vancouvers internationella flygplats i söndags.

Efter flera timmars förhör av Canada Immigration sattes han på ett plan till Seattle. Som skäl uppgavs att han hade undanhållit information under förhöret vilket verkar att dra det hela ganska långt.

Den 20-årige anti-OS aktivisten var officiellt inbjuden för att delta i en konferens som OS-motståndarna har arrangerat under OS. Myndigheterna verkar vara rädda för demonstrationer. Även i Kanada måste man ha tillstånd för att demonstrera, fast det kan man naturligtvis inte få under OS. Helt emot yttranderättprincipen, vanliga demokratiska regler verkar inte gälla under OS - av säkerhets skäl.

Snart semester!

Resten av min dag försvann i ett virrvarr av administrativt arbete på kontoret som är dödstyst just nu. Telefonerna har tillfälligt slutat ringa. Vår sista dag är redan nu på torsdag. Därefter hägrar två veckors semester varav en hel vecka ska vi tillbringa i stugan söder om Whistler.

För att kunna komma upp dit måste vi ha tillstånd att köra på Sea-to-Sky Highway. Den går mellan Vancouver och Whistler. Trodde det skulle vara en lång kö inne på VANOCs kontor på Broadway men istället var det helt tomt. VANOC-Amanda hjälpte mig att få två tillstånd så att vi kan köra upp till stugan, det tog inte mer än två minuter.

Enligt de svenska volontärerna är det folktomt på vägen upp till Whistler just nu. Vi ska inte åka upp förrän i mitten av nästa vecka så det kan ha ändrat sig tills dess.

Syrran från LA kommer

Mitt i OS kommer min syster med sin familj och hälsar på från Los Angeles. Eva arbetar på ett företag som gör en känd energidryck och som sponsrar flera atleter. Hon och hennes svenske man har plötsligt bestämt sig för att komma upp och åka skidor och uppleva OS.

Det är nästan ingen som åker skidor just nu. Antalet besökare på Blackomb/Whistler är tydligen bara 20 procent av vad det brukar vara så här års, så det borde vara nästan tomt i backen.

Vi är osäkra på om vi kan ta bilen upp till backen. Även om man får åka in i Whistler så får man inte parkera någonstans. Det blir antagligen bussen istället. Men kanske inte för mig eftersom jag hoppar runt på en fot just nu efter att ha brutit eller stukat en lilltå mot en köksstol i lördags. Typiskt!

Vem ska tända OS elden?

Jag återkommer med fler inlägg om vad som händer här just nu. Det är otroligt mycket rykten som går om vem som ska uppträda på invigningen och vem som ska tända elden. Några av namnen som föreslås är nog inte helt kända i Sverige så jag ska ge er lite bakgrundshistorik. På återhörande tills dess!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".