Långt ner i malmgruvan i Kiruna växer delikat svamp som odlas av en glad pensionär.
Torsdag 11 februari

Inte bara malm i Kirunagruvan

Under Kiruna i gruvan finns inte bara malm, där finns också svamp. Långt ner i mörkret odlas en riktig delikatess, nämligen shiitake-svampen.

Sven-Ivan Mella är 72 år gammal och svampodlare. Han har tidigare själv jobbat i malmgruvan, men sadlade om och bestämde sig för att bli svampodlare istället.

Inspirerades i japan

I dag är Sven-Ivan Mella 72 år gammal och pensionär. För Lotta Bromé berättar han om hur allt började när han var på en resa till Japan på 70-talet

Det var besparingar och nedskärningar på gån inom gruvdriften, och syftet med resan var att hitta nya näringar

- Vi besökte en svampodling där svampen växte mörkt och fuktigt. Efter några glas saké fick jag idén till att odla egen svamp hemma i Kirunagruvan. Så vi kastade ut datorerna från ett gammalt kontor, drog in vatenslang och satte igång.

Stor odling

Svampodlingen sträcker sig cikra 50 meter lång och 5 meter bred i lokalen. Där finns svampmycelet.

"Pratar" med svampen för att få den att växa

- Ja, jag kommunicerar med mycelet, alltså själva rötterna på svampen. När jag klappar på dem kommer det svampar sju dagar senare.

Sven Ivan förklarar den mystiska svampodlartekniken för Lotta: 

- Det är inget konstigt. I naturen startar svampfrukterna att växa efter en störning, till exempel efter ett regn eller en temperaturväxling. I gruvan finns inga sådanna störningar så jag skapar dem själv. Genom att klappa på svampmycelet så stör jag det lite och då sätter det igång och växer.

Lyssna på hela inslaget:

Läs mer:

Trivs bra i fukt och mörker

Sven-Ivan Mellas Shiitakesvampar

I gruvan i Kiruna är det mörkt och fuktigt, precis som svampen vill ha det.

Shiitake-svampen är en delikatess och går att köpa i välsorterade matbutiker. Men den finns också på menyn hos många restauranger som serverar den.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista