Humle i veckans drickbara tips

Den här veckan tycks Carl-Jan ha hittat ett öl som slår hål på myten om att lageröl är smakfattiga och blaskiga. Ett svenskt öl och ett rött vin med fatkaraktär från södra Frankrike i veckans vintips.

RÖTT

2007 Tautavel Réserve nummer 2291 på Systembolaget

Förutom att man gör gott vin i området är Tautavel i Frankrike, även hem åt den äldsta mänskliga kvarlämningen i Europa. Vid en utgrävning 1971 påträffades den kvarleva som kommit att kallas Tautavelmannen. Han anses vara över 450 000 år gammal.

Men detta vin och dess vinmakare Gérard Bertrand är i högsta grad levande och hjälper regionen att skapa historia kring sina viner och inte bara sina fornlämningar.

Vinet är gjort på följande druvblandning 40 % syrah, 30 % carignan och 30 % grenache.

Doft: Stor, mycket fruktig, kryddig doft med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, vingummi, rosmarin och choklad.

Smak: Smakrikt, mycket fruktigt vin med fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, björnbär, eneträ och choklad.

Passar utmärkt till rådjurstek, älg eller grillat mörkt nötkött. Gärna serverat med en potatispuré, med smör efter samvete, ugnsrostade rotfrukter och en kraftigt reducerad rödvinssås.

Pris: 89 kr, 750 ml

Alkoholhalt: 13,5 %

ÖL

Dugges Spring Beer nummer 1479 på Systembolaget 

Dugges Spring Beer är tillverkat hos ett av Sveriges numera många mikrobryggerier. En lager är alltid underjäst vilket bland annat innebär att man jäser ölet vid låg temperatur och att ölen främst får smak av råvaran.

Myten om att lageröl är smakfattiga och blaskiga tar detta öl hål på. För att lyfta smaken har bryggmästaren tagit hjälp av humlesorterna cascade och simcoe. En öl som detta passar bra på egen hand men gör sig även utmärkt till mat.

Doft: Nyanserad doft med inslag av humle, tallbarr, ljust bröd, kryddor och citrus.

Smak: Nyanserad smak med inslag av humle, ljust bröd, knäck och apelsinskal. 

Passar utmärkt som sällskapsdryck eller till kryddiga rätter av ljust kött som chilispäckad fläskkarré med en pytt på timjankryddade smörfrästa äpplen och potatisar.

Pris: 23,90 kr, 500 ml 

Alkoholhalt: 4,7 %