1 av 3
Foto: Lena Normén-Younger
2 av 3
Vi åkte både i Blackcomb och i Whistler
3 av 3
Två härliga kanadensare och vi

22 februari - hockeyfebern stiger

Efter förra veckans utläggning om att det alltid regnar och är dimmigt här i Whistler under vinterm så chockade vädergudarna oss alla med några helt fantastiska dagar.

Ni har säkert sett dem på tv. Whistler är sig likt med undantag av mängder av kravallstängsel, nästan komplett avsaknad av parkering och relativt tomma backar för den som vill åka nerför.

Överallt träffar man leende människor. Det finns storbilds-tv i varenda gathörn och uteserveringarna är fulla av människor.

Perfekt dag för en skidtur

Systeryster Eva har slitit sig från sitt hektiska jobb som vice president för ett välkänt energidrycksföretag i Los Angeles och kommit till Whistler med familjen för att besöka oss. Efter att ha sett en hellycklig Josse som trotsade en ond hals i lördags och åkte skidor en halv dag så testade Eva och jag både Blackcomb och Whistler i dag. Det var absolut och helt underbart fantastiskt!!!! Det är inte så ofta man får så perfekta dagar. Snön var mjuk men packad och jämn, solen sken från en klarblå himmel och vi hade båda bergen nästan för oss själva.

Möte med tidtagare

Under lunchen satt vi brevid ett internationellt team från Schweiz och Kanada som är officella tidtagare under OS. Jag frågade vad de tyckte om OS. De sade att de var jättenöjda och att de föredrog detta OS jämfört med det förra. När jag frågade varför så sade de att kanadensare generellt var mer intresserade av vintersport än italienare som hellre tittade på fotboll.

Sedan drog Eva det enda Schweiz-skämt som hon kan. Vet ni varför Schweiz aldrig vinner OS i hockey? Jo, det är för att de aldrig kan vinna med en för lutande hockeyplan. Efter det verkade det som om det var bäst att avlägsna oss från platsen.

Det bästa med dagen enligt Thor

Efter en helt fenomenal run från topp till botten av Blackockb så plockade vi upp Thor och hans kusin Moa från skidkskolan. När jag frågade vad som hade varit bäst under dagen sade Thor lyckligt att han minsann fått dricka chokladmjölk! Underlig prioritering när man försöker lära sig att åka skidor men säkert helt rätt för en 4-åring.

Allt gick inte som det skulle

På afterski såg vi svenskorna få stryk i curling av kanadensiskorna. Ingen verkade speciellt intresserade där vi satt eftersom det börjar dra ihop sig till det som kanadensarna lever och brinner för - nämligen slutspelet i hockey.

Kanadensarna fick som bekant spö av amerikanerna och detta har fått kanandensarna att deppa ihop. Vanligtvis under OS brukar de alltid berätta för oss om är invandrare att Kanada borde få vinna OS i hockey eftersom det ju är de som kommit på sporten. Märkligt argument som alltid dyker upp under spel som dessa.

Hockeysnack

Man säger här att Kanada ÄR hockey. Detta kan förklara den bredd som finns på sporten, även för tjejer. Kanske börjar det bli vanligare för tjejer hemma att träna hockey men när jag växte upp var det mycket ovanligt. Till och med i mitt Hagfors som är en hockeystad och som brukade förlora sina spelare i Viking till Färjestad.

Detta behöver nog ändra sig om svenska tjejer ska ha en chans att spöa Kanada och USA. Detta skriver jag efter att ha fått skadeglada kommentarer på min Facebook idag av amerikanska vänner efter att vi förlorade mot USA. Detta verkar speciellt triumferande för dem efter att Sverige vann mot USA i Torino 2006.

Av Sveriges män förväntar jag mig mer i hockey än av damerna. Jag tror faktiskt att guldet ligger inom räckhåll. Vad tror du?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".