Trädgårdschatt med Ann-Catrin Thor 24/2

Vår expert Ann-Catrin Thor chattade mellan 15.00 och 15.30.

Här kan ni läsa hela chatten.
moderator:Då startar vi chatten med Ann-Catrin Thor - och hon chattar till 15.30. Passa på att ställa era frågor!
IDAJO:Hej, vi har två äppleträd och ett plommonträd som vi missade att beskära de två första åren. Hur ska vi hantera dessa nu?
Ann-Catrin Thor:Hej ni kan beskära nu- skaffa en bra sekatör bara! Beskärningsboken av Vollbrecht mfl kan vara till hjälp hur snitt ska läggas på rätt sätt; precis ovan knoppar som riktas ut ut trädet. Bra är också att börja glesa bland grenarna så de inte skuggar varandra.
Yvonne och LIR:Hej Ann-Catrin! Björk och lönn blöder och ska inte beskäras på vårvintern, precis som du säger. Detta gäller också valnöt och prunus-släktet, eller hur?
Ann-Catrin Thor:Ja, speciellt valnöt! om Prunus (prlommon, slån mandel) tvista de lärde. Även klätterhortensia blöder vid vårbeskärning!
Ann:Jag har en gammal buxbomhäck som är grön nu. Har just idag skakat av snön från den. Måste jag alltså täcka den nu?
Ann-Catrin Thor:Ja, jag täcker alltid mina buxbom vid första varma vårsolen= idag hos dig? Säckväv eller s.k. vintertäckduk som finns i trädgårdshandeln ska det vara. OK att ta bort när tjälen försvunnit och temperaturen är högre.
Fredrik i Bleki:Hej! Har fått 3 mindre äppelträd halvt uppätna av harar som i den djupa snön kommit åt krongrenarna (stammen är skyddad) Ska jag beskära ner helt nu där barken är avgnagd? Flera grenar är redan helt uppätna. Hälsningar Fredrik
Ann-Catrin Thor:Hej ja, denna typ av skador komemr vi nog ha mycket av i år. Om man ser skadan direkt efter att haren har ätit kan man slå en svart plastsäck runt och tejpa så den sitter kvar till juli. Detta råd gäller främst huvudstammen på yngre träd som är viktigast att ha intakt. Har skadan uppstått för länge sedan är det bara att ta bort ett träd som har ringbarkad huvudstam. Att krongrenarna är skadade borde inte vara något större problem- klipp in på oskadad bark precis ovan knopp OCH KOM IHÅG NÄT NÄSTA VINTER! Lycka till
Marika:Hej, Jag har druvrankan Zilga, (tror jag den heter). När ska jag beskära den?
Ann-Catrin Thor:BRA FRÅGA! Vinrankor blöder också och ska alltså inte beskäras på våren. November är bästa tiden för din staketdruva eller pincering (s.k. sommarbeskärning) under sommaren.
Thomas i Halmst:Har ett olivträd som stått utomhus under tak hela vintern och klarat kylan bra (verkar det som). Ska jag tänka på något spciellt när det blir varmare?
Ann-Catrin Thor:Aha låter ju helt otroligt. Skydda den från vårsolen och de temperaturskillander vi har mellan dag och natt på våren här så den inte kommer igång med årsskott som sedan kommer frysa. Mejla mig om den verkligen överlevde på radgivning@tradgrad.org för då är det unikt!
Anders G:Hej! När ska man beskära Björkar?
Ann-Catrin Thor:Hej, bäst är sk JASbeskärning = juli augusti september. Tänk på att såga av grenar på rätt sätt utan att skada grenkragen!
louise blomkvis:hur ska man göra med riktigt gamla gråpäronträd som blivit för höga hur hårt kan man beskära dem ?
Ann-Catrin Thor:Finns det något vackrare än päronträd som får bli så höga de vill = jag vill inte att du ska bekära större snittytor än 10 cm- det kan trädet klara rent fysiologiskt att läka, gör du större snitt bildas alltid håligheter av röta. Låt dem växa och skänk päronen högst upp åt fåglarna och njut av blomningen i stället- varför inte en blomfest under träden i vår?
moderator:Då är det 15 minuter kvar av chattan med Ann-Catrin Thor. Hon svarar på så många frågor hon hinner!
Birgitta Anders:Körsbär och plommon är väl också träd som blöder har jag alltid fått lära mig!!??
Ann-Catrin Thor:Hej nyare/yngre träd av körsbär och plommon som har eplantstatus (www.eplanta.com) kan beskäras på våren! Äldre träd rekommenderas beskärning i JAS eller "efter skörd" som förr i tiden.
Janne:Hej Ann-Catrin Jag har en hagtornshäck som har lagom höjd men har blivit för bred. Kan jag klippa den på bredden eller måste jag ta ner den och börja från låg höjd med hela häcken
Ann-Catrin Thor:Hej jag tycker du ska börja klippa in sidorna och se hur häcken reagerar på detta- blir det inte snyggt skär ner till botten nästa vinter i feb-mars.
Andreas i Enköp:Jag har köpt ett hus som har flera äppelträd som gissningsvis är 25-30 år gamla. De är inte beskurna i modern tid utan är både höga och snåriga. Ska dessa beskäras extra hårt och skippa en eller ett par fruktsäsonger för att komma på nytt, eller hur gör man?
Ann-Catrin Thor:Uj uj extra hårt är ett ord jag inte gillar. Dela upp beskärning på flera år i stället. Proffsiga trädbeskärare som gått utbildning kan du hitta på www.tradgard.org klicka på kunskap som kommer en lista över beskärare upp. VIKTIGAST är hu du lägger snittet, se Beskärningsboken av Vollbrecht
Hans:Mina daliaknölar är stora som fotbollar. Kan man dela dem och i så fall hur?
Ann-Catrin Thor:Ta en vass kniv och dela knippet med uppsvällda knölar. Du kan inte dela varje liten knöl men du kan sätta dem en och en om du vill ha många plantor!
Kerstin:Hej! Vi har två lönnar och två björkar (ca 10-12 år gamla)som blivit så stora att de skuggar vår altan alldeles för mycket nu. Vi tänkte att man kanske kunde "toppa dem", för vi vill inte ta bort dem helt. Men de tål kanske inte att beskäras så, och hur kommer de att se ut? Du sa i radion att man inte ska beskära björk och lönn nu. Vad ska vi göra och när? Tacksam för alla råd!
Ann-Catrin Thor:JASbeskärning, se tidigare svar, är det bästa. Jag tycker stympning är jättefult på denna typ av träd- fäll något helt träd eller ta bort allt och sätt direkt nya lägre träd! Rätt växt på rätt plats gäller men det kan man ju inte alltid styra över själv! Lycka till
marie:Jag har en brudspireahäck kan man såga ner den helt,hur nära marken i så fall,vilken årstid bor i Leksand
Ann-Catrin Thor:Hej, s.k. föryngringsbeskärning görs nu (du har väl n del snö) till ca 15-20 höga stubbar. Vattna med dropp/svettslang om det blir vår och försommartorka hos dig- annars har häcken svårt att skjuta nya skott. Annars en lätt art att få fin med denna typ av beskärning. Blir snabbt lika vid igen!
Petra:Jag har en kruka med en en eller nåt liknande på farstubron. Den är helt torr. Kan jag vattna den?
Ann-Catrin Thor:Absolut! Troligen är den död men försöka duger!
Petra:Jag har en kruka med en en eller nåt liknande på farstubron. Den är helt torr. Kan jag vattna den?
Ann-Catrin Thor:Absolut! Troligen är den död men försöka duger!
Olle Nellmer:Jag skall fälla 2 björkar och har lärt mig att man skall passa på den här tiden när det är kallt för då har saven ännu ej stigit och veden blir lättare torr. Men Du säger att det blöder om snitt i björk - vilket är rätt
Ann-Catrin Thor:Jag har rätt! Vet inget om ved! mvh
ilona Falkeland:Hej Har 2 frågor; 1. Kan jag klippa Sibiriskärthäcken nu? Fast det är snö och minusgrader. 2. Vi har ett lantställe utanför Söderhamn, ca 1,5 mil väster om. Kan vi odla Havtorn där? Kan jag flytta en som jag har i trädgården utanför Stockholm till Hälsingland? Tack på förhand. Hälsningar ilona Falkeland
Ann-Catrin Thor:JA Sibirsik ärtbuskhäck mår bästa av underhållsbeskärning= att du tar bort enstaka äldre grenar från häcken bas varje vinter i vilan. Drabbas ofta av mjöldagg, ännu mer vid hel nedklippning. Minusgrader inga problem vi bukar sätta gränsen vid ca 10 minusgrader kallare en det låt bli ! JA havtorn Romeo och Julia passar i Söderhamn! Flytta den du har så tidigt på säsongen som möjligt= när tjälen gått ur marken.
Thorbjörn Karls:Hej Ann Catrin! Vi bor efter kusten 10 mil söder om Stockholm i Lappetorp. Har ett äppleträd som är c:a 3 år gammalt. Vi har fått gnagar skador på stam och grenar av hare. Han inte skydda det innan det var försent. KAN MAN GÖRA NÅGOT ÅT GNAGARSKADORNA? VAD KOMMER ATT HÄNDA MED TRÄDET? kAN MAN SMÖRJA IN NÅGOT PÅ SKADORNA SÅ DET LÄKER? Tacksam för svar! Thorbjörn Karlsson
Ann-Catrin Thor:Hej smörj inte in med något se mitt tips i tidigare svar, lycka till!
Susanne:Kan man fortfarande beskära valnöt, plommon och körsbärs träd?
Ann-Catrin Thor:Låt bli valnöten. Är körsbär och plommon unga eller gamla? se andra svar!
Bo Mattsson:Hej! Jag har en hundra år gammal hagtornshäck som jag tänker kapa ner kraftigt. Är det rätt tid nu? På andra ställen på nätet säger dom vårvvintern. Dessutom rekommenderas att kapa i markhöjd eller strax ovanför. Kapar man högre upp skall den ändå inte tätna nertill utan bara växa från kapet och uppåt sägs det.
Ann-Catrin Thor:Japp rätt tid. Lämna 15- 20 cm stubbar. En del plantor kommer definitivt att dö av detta, men du kan kompletteringsplantera i vår/försommar. Se andra svar här i chatten. Lycka till!
moderator:Då är chatten med Ann-Catrin Thor över för i dag. Tack alla för visat intresse. Men hon kommer tillbaka två gånger i vår, så håll utkik!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista