24 februari - dagens hjältinna, Joannie Rochette

Det är onsdag och vi är tillbaka i Vancouver.

Fem dagar mer av OS-fest och snart nog kommer vardagen.

Ritchie har tittat på OS mest hela dagen och börjar lida av den åkomma som jag alltid varnar Thor för när han tittar för mycket på TV - fyrkantiga ögon.

Det är mycket att stå i ...

Jag skulle ha skrivit den här bloggen tidigare i dag men saker kom emellan... Räkningar som skulle betalas, en ny dator som skulle hämtas och monteras och ett brev till Thors skola som skulle skrivas.

I skolan har man nu bestämt sig för att införa skoluniform till de 3- och 4 åriga barnen. Ibland tror jag inte att man är riktigt klok när det gäller barn och uppfostran i Kanada.

När jag tänker efter

Efter att ha spenderat största delen av dagen med att läsa på olika studier som visar hur idiotiskt det är att tvinga ett litet barn bära nystrukna skjortor och byxor var dag i skolan, fick jag ihop ett brev.  Jag är lite osäker på om jag vågar skicka det.

Påpekar man om något när det gäller utbildning, så riskerar man att åka på stryk (verbal sådan) så det är inget jag gör lättvindigt. Jag är alltid rädd att mina udda åsikter om uppfostran eller utbildning ska gå ut över mina barn.

En glädjens och en sorgens dag

Dagen var dock en glädjens dag eftersom Sverige vann guld i skidstafetten men, samtidigt även sorgens dag, då Sverige förlorade mot Slovakien i hockeyn. Jag som gått och hoppats på att ha något att skryta med, eftersom hockeyn är det som kanadensarna mest bryr sig om och är mest stolta över.

Men så förlorade svenskarna. Som vi kommer att få höra det, om och om igen.... Nu får vi svenskar i Kanada gå och gräma oss tills nästa OS, frekvent påminda av alla omkring oss, att Kanada minsann är bättre.

Joannie Rochette

Sorgligast av allt måste det dock ha varit för konståkerskan Joannie Rochette som oväntat miste sin 55-åriga mamma i söndags. Trots detta valde hon att tävla i det korta programmet i går.

För mig som miste min 56-årige far lika plötsligt en kall januaridag 1995 var det nästan överväldigande att se, och jag erkänner att jag grät både under tiden hon gav sitt allt på isen och efteråt när hon själv bröt ihop av rörelse och sorg.

Beundransvärd prestation

Jag minns fortfarande glasklart den obegripliga tomhet som kom över mig då min pappa dog, och som hon måste burit med sig varje sekund genom tävlingen. Jag kan absolut inte förstå hur hon klarade av att fullfölja ett perfekt program och sluta som 3:a.  Hon var tippad som nr 20 i tävlingen.

Jag själv varken sov eller åt jag knappt på ett par veckor, hur hon klarade det både fysiskt och psykiskt är ofattbart. Men så är idrottskvinnor av ett speciellt virke som nog är hårdare än hos oss andra.

Joannie Rochettes familj stod upp tillsammans med hela publiken och hyllade henne efter hennes starka insats. En orättvis situation kanske för övriga deltagare, men publiken visade uppskattning över att ha fullfört något omöjligt.

En inspirerande triumf genom tårar som man skrev om överallt i tidningarna här i dag.

Motagning för kungaparet

I morgon ska jag gå på mottagningen för kungen och drottningen som är här på besök. Klädkoden är " business casual" och jag har ingen aning om vad jag ska ha på mig.

Jag vet heller inte var jag ska göra av Wilde, eftersom Josse ska servera, och min väninna som skulle varit barnvakt är sjuk.

Kan just se honom springa fram till kungen, lägga sig på alla fyra och ryta som ett lejon, hans favvislek just nu. Eller dra ner gardinerna. Eller en massa glas och tallrikar från borden...  Vid närmare eftertanke får vi nog försöka hitta en barnvakt.

Vi hörs!