Foto Scanpix

25 februari - Kungligt besök

Kungen, drottningen och prinsen är på besök i Vancouver. I dag är dagen för det officiella besöket på Scandinavian Centre.

Lennart Österlind har väntat på den här dagen sedan centrat öppnade officiellt för mer än 10 år sedan. Den gången bjöd han in kungen med runskrift, något som kungen tydligen tyckte var fyndigt. Trots detta kom han inte hela den långa vägen.

Nu när OS är här passar man på att göra ett besök och träffa alla intresserade i den svenska communityn.

Många gäster kom

Många intresserade kom. Centrat var nästan fullt. Gästerna inkluderar förutom 150 svenskar som bor här i Vancouver med omnejd, IOC representanter, den svenska ambassadören i Kanada -Ingrid Iremark, det kvinnliga svenska hockeylaget, Christer Fuglesang, ett flertal SÄPO vakter.

Vakterna står vid varje ingång med en liten snäcka i örat. Barnen i svenska skolan står för underhållningen.

Kungaparet guidas runt ...

Kungafamiljen dyker inte upp förrän efter en timmes mingel och cocktails. Först visas de runt på centrats övervåning av Lennart Österlind, Astrid Switzer (ordförande i Sweden House), den svenske konsuln Anders Neumüller.

Laila Axén berättar om fotoutställningen. Den har jag berättat om i en tidigare blogg. Fotoutställningen berättade om de första svenskarna i Vancouver.

... och vi hälsar på varandra

Så går kungaparet ner en trappa där vi alla står. Det är dags för officiellt hälsande. Alla radar upp sig och hälsar i tur och ordning på Kungen, Silvia och Carl-Philip.

Ritchie förstår plötsligt hur formellt protokollet är. Han har hittills inte begripit varför jag vägrat att skicka en inbjudan till kungen för att komma på middag till oss, när han ändå är här för OS. Trots detta hälsar han med ett "greetings from Scotland" (hans familj är från Skottland). Efteråt undrar han om det hade varit bättre att ha kilt på sig?

Jag är bland som sista som får hälsa på kungaparet. Jag är ingen expert på vett och etikett men, tänker att det kanske skulle vara i sin ordning med ett litet mer formellt tilltal.

Jag tar i hand och säger god dag medan kungafamiljen tittar mig i ögonen och nickar. Det är inte förrän jag hälsar på Carl-Philip och han småskrattar. som jag inser att det är beckmörkt ute. Vadå god dag? God natt skulle vara mer passande.

Jag ger mig själv en påminnelse om att skriva till Magdalena Ribbings frågespalt innan jag ger mig på konsstycket med att vara formell igen.

Barnen sjunger för kungafamiljen

Så kommer barnen i Svenska Skolan in och ska sjunga för kungafamiljen.

Thor ligger nästan ner på golvet och ser ut som om han håller på att somna. Wilde sitter som ett ljus i fröken Kees knä. I alla fall ett tag. Sedan försöker han slita sig och går iväg rätt framför kungen och drottningen. Silvia och Carl-Philip skrattar medan kungen ser ut som han helst skulle vara någon annanstans.

Svenska skolans barn sjunger tre sånger för kungafamiljen. Mest uppskattning får de för sången . Kanske mest på grund av att en liten 4-årig kille som heter Björn. Han hoppar upp och ner i extas medan han sjunger med glasklar röst som hörs genom hela kören. Alla skrattar och klappar när de är färdiga. 

Christer Fuglesang

Christer Fuglesang håller tal efter sången. Han är kanske inte världens mest inspirerande talare men jag uppskattar att han vill inspirera unga till läsa teknik och naturvetenskap. Av alla mina vänners barn så vet jag få som vill läsa något som kemi, fysik, matte eller teknologi.

I den tekniska värld vi lever i idag, så kan man undra vem som kan fortsätta utvecklingen, om vi inte har den typen av kompetens?

Damlanslandlaget i hockey

Plötsligt dyker de svenska hockeytjejerna upp. De traskar in på ett led med tunga fotsteg och mungiporna nere i knävecken. Det är mycket uppenbart ett jättebesviket lag vi ser framför oss.

De hälsar också på de kungliga men roligt verkar de inte ha. Det enda roliga i samband med detta är att Josse som serverar, hinner precis parera när någon viftar till en bricka med hors d' ouvres. Den är nära att falla över huvudet på hela laget.

Några teorier ...

Ritchie menar på att några av de kanadensiska tjejerna är lika långa som Josse (1.85 m) och att det var därför de svenska tjejerna förlorade, som är något kortare. Who knows? Idag förlorade de dock mot Finland med 3-2.

På CTV rapporterar man att de finska tjejerna säger att de vann på grund av den finska presidenten Tarja Halonen. Efter förlusten mot Kanada i måndags, besökte hon finskorna och gav ordern - "upp med hakorna och fixa bronset. Finland ska inte förlora mot Sverige." Och de gjorde de ju inte heller.

Man kan undra hur det hade gått om de svenska tjejerna fått träffa kungen, drottningen och Carl-Philip innan matchen mot Finland? Men Carl-Gustaf ser inte ut som typen som ger order. Synd att inte Reinfeldt hade tid att komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista