Foto: Josse

1 mars - sista OS-bloggen från Vancouver

OS är över och jag känner lättnad, mättnad och saknad i en enda röra.

Staden verkar sig lik med hektisk trafik och folk överallt istället för bara nere i stan.

När jag kommer till jobbet sitter det patienter i väntrummet för första gången på nästan tre veckor och det känns skönt att vardagen är tillbaka.

Vancouver sitt vanliga jag

Återställandet av staden är redan inlett - på något mystiskt sätt har den olympiska filen på de flesta huvudgator försvunnit under natten mellan söndag och måndag.

Det är många scener och kravallstängsel som måste tas ner innan staden är tillbaka till sitt vanliga jag. Men visst kommer vi att sakna allt som skett! Sådan puls som det varit här de sista veckorna har bara de upplevt som bodde här 1986 då världsutställningen var här.

Paralympics

Paralympics är i startgropen men kommer att vara mindre påtagligt. Det riktiga hjältarna är alltså på ingång, men på något sätt kommer de nog smälta in mer i omgivningarna med mindre mediehysteri och Vancouveriter som vill tillbaka till vardagen.

Själv sticker jag till Los Angeles med barnen och Josse i tio dagar för att hälsa på syster-yster och hennes familj. Jag är trött på regn och vill ha sol och värme ett tag. Tyvärr innebär det att jag missar det mesta av Paralympics men jag har nått någon form av gräns för att kunna ta in mer.

Hockey är verkligen crazy här

Kanada vann hockeyn som tur var. På stan märktes det överallt. Tydligen var man tvungen att ge sig ut flera timmar innan matchen började för att hitta en bar där man fortfarande kunde komma in.

Josse gav sig ner på stan för att se matchen och tog den här på publiken när segerpucken sköts i mål av kanadensarna. Se vilken glädje! Överallt, till och med här uppe på västsidan stod familjer i och vinkade - de flesta bilarna som åkte förbi tutade och många hade stora fanor fästa till bilarna. Hockey är verkligen crazy här.

Medaljrekord

Med guld både för damerna och herrarna i hockey så kunde OS knappast ha blivit bättre. Totalt tog Kanada 26 medaljer med 14 guld vilket är rekord. Även om man inte nådde helt fram till att bli bästa nation så verkar folk jättenöjda. Men det är nog hockeyeffekten som avgjorde för de flesta.

Tackar jag för mig

Med det här blogginlägget tackar jag för mig. Det har varit jätteroligt att få beskriva vårt och andra svenskars liv här i Vancouver.

Det har fått mig att inse hur svensk jag är men också hur hemma jag är här. Jag fostrar mina barn till kanadensare med en stor kärlek till Sverige och svensk kultur.

Vem vet, kanske du en dag möter en Thor eller Wilde på tåget med lite gammaldags svenska eller med lite nordamerikansk brytning? Tänk dig då för innan du skrattar, det kanske är ett utlandssvenskt barn som kämpar på med sin mammas svenska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista