Chatt om takras

Här kan du läsa chatten med Boverkets expert Nikolaj Tolstoy om snöskottning och takras.

Mario:Hur mycket ska taken luta för att man ska slippa va orolig för takras. Bor i norrland.
Nikolaj Tolstoy:Se på vår hemsida www.boverket.se . Det går inte att säga att en viss vinkel är helt säker. Det är snölast och takets bärförmåga som bestämmer risken för ras.
Marielouise:Hur ofta ska man skotta!
Nikolaj Tolstoy:Du ska inte behöva skotta alls om taket är rätt dimensionerat. För att undvika snöras och istappar på trottoaren kan du behöva skotta. Och om snölasten överstiger vad taket är dimensionerat för
Caroline:Hej Nicolaj! Hur mycket tyngre blir våtsnö i förhållande till nysnö (torr)? Är snön tyngre vid plus 5C än vid plus 10C ?
Nikolaj Tolstoy:Snö som faller som nysnö är 30-100kg/m3 . På slutet av vintern är snöns tyngd 240-280 kg/m3. I extremfall 400 kg/m3. Is och vatten vet du vad det väger. Vid plusgrader avdunstar ånga från snön.
Johan:Kan det vara så att det är byggnader som är byggda efter äldre normer (t ex SBN75) som drabbas? Är det tuffare normer idag?
Nikolaj Tolstoy:Det är både äldre och yngre byggnader som drabbats. Lantbruksbyggnader och hallar som antigen är äldre eller t.o.m. nybyggda. Snölasten har ökat något i vissa kommuner. Se jämförelse på vår hemsida www.boverket.se. . I SBN 75 var det andra sätt att beräkna så snölasterna från den tiden går inte helt enkelt att jämföra.
Anita i Arjeplo:Tycker det sunda förnuftet ska få råda. Alltså att det ska åligga fastighetsägaren att helt enkelt med jämna mellanrum besiktiga sina tak, även på affärscentrum. Kan det inte komma till en sån regel? För oss här uppe i härliga, snörika Norrbotten så är vi lite undrande att dessa takras kommer till. En regel måste till innan det händer någon allvarlig olycka!
Nikolaj Tolstoy:Sådana regler finns redan. I Byggnadsverklslagen paragraf 2 står det om de väsentliga egenskapskraven, varav bärförmåga, stadga och beständighet är det första och att dessa egenskaper ska bibehållas med underhåll. Nere i södra Sverige är vi kanske mer ovana än ni norrlänningar att sköta tak ockh skottning.
Christoffer:Om någon skottar ner snö och is på min bil som står nedanför på gatan - och den blir förstörd - vem ska man ställa till svars? Om jag inte är försäkrad vad händer då?
Nikolaj Tolstoy:Finns reglerat i ordningsstadgan. Fastighetsägarens ansvar.
Orolig mamma:Vem ansvarar för att hålla koll på att firidrottsanläggningar har så kallat "säkra tak". Ska man själv som förälder behöva jaga runt och fråga eller finns det någon ansvarig ?
Nikolaj Tolstoy:Fråga fastighetsägaren. Det är deras ansvar att hålla byggnaden säker.
Daniel:Hej, Man hör ju mycket om tak som rasar men är något av dessa hus av typen bostadshus/villor? Bor i en enplansvilla från -71 med vanligt "lutande" tak. Behöver jag vara orolig?
Nikolaj Tolstoy:Nej, det behöver du inte vara.
Annette:Hur vet man att ens tak är "osäkert" - finns det några tecken på att det kan rasa?
Nikolaj Tolstoy:Om dörrar och fönster är svåra att stänga och öppna, eller ser någon nedböjning i taket, eller om det knarrar och låter i huset.
Göran Olsson:Hej, vi bor i ett 2-plan parhus och huset är byggt -90 enligt gällande byggnormer! Vi bor i Norrköping. Behöver vi oroa oss för belastningen? Behöver vi skotta? //Göran
Nikolaj Tolstoy:Nej, ni behöver inte oroa er. Skotta terrassen om ni har en sådan.
henke:Borohus byggt mitten av åttiotalet med betongtegelpannor och ca: 1,2 m packad snö, måste man upp och skotta då?
Nikolaj Tolstoy:Det låter som mycket snö och då kan det vara värt att skotta. Men det beror på var ditt hus är beläget. Skotta om du bor i södra Sverige.
Monica:Hej! Bor i Stockholm i ett så kallat Norrlandshus med platt tak, byggt 1972. Hur vet man när det är dags att skotta?
Nikolaj Tolstoy:Är det över åtta decimeter snö kan ni skotta.
Marielouise:Vad "tål" egentligen ett normalt icke fuskbyggt tak? Hur många kilo snö och is SKA kunna ligga på taket utan att det rasar?
Nikolaj Tolstoy:100 kilo i Lund och Malmö. Upp till 550 kilo i Storlien och Hemavan. Titta på vår hemsida www.boverket.se för att få svar för andra orter.
moderator:Nu är chatten över - tack för alla frågor!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista