Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
En mix av de hetaste personerna och nyheter från jordens alla hörn.
Dagens krumelur

Kaffekokarkokboken: Katja gör carbonara i bryggaren

Publicerat onsdag 3 mars 2010 kl 10.04
1 av 6
Katja Wulff kokar pasta i sin kaffekokare. Bilder: kaffekokarkokboken.blogg.se
2 av 6
Häll såsen över kaffekokarkokta pastan.
3 av 6
Tillred en komplett måltid genom att enbart använda dig av kaffekokaren.
4 av 6
Fräs bacon på kaffekokarplattan.
5 av 6
Ta da! Färdigt. Det går alltså att tillreda en komplett måltid genom att enbart använda dig av kaffekokaren.
6 av 6

Vad sägs om kaffekokt korv i bröd, eller kannstekta köttbullar med smarriga tillbehör. Katja Wulff tröttnade på studentkorridorens trånga kök - och började laga mat i sitt rum.

Det konstiga med det är att hon numera lagar pasta bolognese i kaffekokaren. Hon började blogga om experimenten och snart hoppas hon kunna ge ut en bok.

- Det tog ett tag innan jag fick in snitsen, men nu tycker jag att jag har blivit ganska duktig, säger Katja till P4 Extra.

Tidskrävande

Möjligheterna tycks oändliga i det kaffekokande köket och det största problemet hittills har varit att det tar sin tid.

Tre timmar för en husman är något man får räkna med om hela måltiden ska beredas enbart med hjälp av kaffekokaren.

Testa själv eller ta del av reslutatet i bilder. P4 extra har fått receptet på Katjas kaffekokade carbonara.

Spagetti carbonara i kaffekokaren

Tid:

Cirka 3 timmar

Ingredienser:

  • 200 gram nötfärs
  • 1 stor gul lök
  • 300 gram krossade tomater
  • Cirka 4/5 av en 250 gram majsburk
  • 1 matsked tomatpuré
  • massa ketchup
  • lite chilisås
  • sweet chilisås
  • en skvätt grädde
  • spaghetti (vanlig, inte färskpasta)
  • ruccola
  • riven parmesan
  • vatten
  • smör
  • olja
  • chilipulver
  • salt
  • peppar.



Gör så här:

  1. Häll vatten i bryggaren, salt i tratten och spaghetti och lite olja i kannan. Slå på kaffekokaren. Låt stå och puttra i 40 minuter. Häll av vattnet och sedan spaghettin på en tallrik (sätt folie över).
  2. Låt en klick smör smälta direkt på plattan och sedan på med köttet. Fräs det i drygt en halvtimme. Skrapa sedan upp det och ner med det, tillsammans med löken, i kannan med en skvätt olja. Peppra ordentligt.
  3. Kannstek detta i 20 minuter.
  4. Tillsätt krossade tomater, majs, tomatpuré, ketchup, chilisås, sweet chilisås, grädde och rör om. Koka i 40 minuter. Smaka av med salt, peppar och chilipulver. Stäng av kaffekokaren.
  5. Slå över köttfärssåsen över spaghettin och riv parmesan över. Servera med lite grönt, exempelvis ruccola.

Jättegott!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".