Uppfriskade i vintertid

Veckans vita vin är ett friskt vin från Chablis i Bourgogne. Dessutom tipsar Carl-Jan Granqvist om en värmande dryck, som kan passa efter en dag i skidspåret eller andra sportlovsaktiviteter i naturen. 

VITT

2008 Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire 

Detta ypperligt friska vin från Chablis i Bourgogne är som alla vita viner därifrån gjort på chardonnaydruvan. 

Att det står Vielles Vignes i namnet betyder att vinet är gjort av druvor som har växt på gamla vinstockar. Gamla vinstockar brukar ge mindre avkastning på skörden men i gengäld brukar smaken vara mer koncentrerad i varje druva vilket i slutändan ger ett mer komplext vin.

Chablisviner brukar man ofta dricka ganska unga men detta vin lämpar sig utmärkt att lagra några år för att verkligen få fram smaken och dämpa den höga syran.

Druvorna till detta vin är ekologiskt odlade vilket kanske inte känns i smaken men däremot i samvetet.

Nr  5595 på Systembolaget

Doft: Ungdomlig, fruktig doft med rökig mineralkaraktär, inslag av gröna äpplen och citrusskal

Smak: Torrt, fruktigt, mycket friskt vin med rökig mineralkaraktär, inslag av gröna äpplen och grapefrukt.

Passar utmärkt till allsköns skaldjur, inkokt lax eller till aperitif.

Pris: 169 kr, 750ml

Alkoholhalt: 12,5%

 

Stärkande Jägarte

Efter en dag i skidspåret, i skidabacken eller efter andra sportlovsaktiviteter i naturen kan det vara skönt att värma sig med en förstärkt dryck.

En österrikisk specialitet är Jägerte, svart te spetsat med rom. I originalreceptet innehåller drycken Strohrom men det går lika bra med en vanlig mörkare rom. Drycken finns i många olika varianter i Österrike där man ofta kryddar den med ett antal olika medicinalkryddor. 

Brygg ett gott svart te gärna med smaksatt till exempel apelsinskal eller varför inte det så nu populära Chai-teet som är kryddat med allsköns orientaliska kryddor.
Häll i någon centiliter med rom och sockra efter tycke och smak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista