Slussen. Foto: Scanpix

13-åring funnen död i tunnelschakt

En 13-årig pojke avled efter att utforskat gömda tunnlar i Stockholms innerstad - och fallit ned i ett schakt.

Tunnlarna finns i anslutning till tunnelbanan och är stängda för allmänheten. Men på en av grindarna saknades ett hänglås.

Olåsta grindar

Pojken hittades sent i går kväll död på botten av ett 30 meter djupt ventilationsschakt vid Slussen i Stockholm.

- En av grindarna var olåst och där har han tagit sig in, berättar Robert Frankesson, kriminalkommisarie vid Citypolisen i Stockholm.

Polisen misstänker inget brott

Polisen beskriver händelsen som en olycka.

Enligt Mats Freij, informationsansvarig vid trafikkontoret i Stockholms Stad så är händelsen inte unik för storstäderna. Skyddsrum och tunnlar finns över hela landet och på många håll går det att ta sig in om säkerhetsrutinerna brustit.

Urban explorer

Det finns en verksamhet där barn och ungdomar söker sig till dessa utrymmen och gör intrång i låsta utrymmen för spännings skull, berättar Mats Freij för Lotta Bromé.

- Det rör sig om att bryta sig in i tunnlar i tunnelbanor, skyddsrum och andra låsta utrymmen. Dret r ingen rumsren verksamhet.

Otroligt farligt

Att rummen är låsta och inte tillgängliga för allmänheten är inte bara en åtgård för att skydda den utrustning som finns på platserna.

- Vi vill skydda barn och unga från de här platserna, säger Mats Freij.

Utrymmen som skyddsrum och tunnlar är ofta utanför täckningsområdet för till exempel mobiltelefoni. Så inträffar det en olycka så kan det vara omöjligt att tillkalla hjälp.

Pojken som var hemmahörande i Vallentuna anmäldes försvunnen i tisdags och påträffades död 30 meter nere i tunnelschaktet dagen därpå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista