Dolph Lundgren. Foto: Snezana Vucetic Bohm/SR

Dagens gäst - Dolph Lundgren

Du har sett honom i actionfilmer som "Masters of the universe" och "Universal solider", han är dvd-aktuell med Command Performance som han också regisserat och i år syns han i Stallones "The Expendables".

Dolph Lundgren är dagens gäst och ska strax göra sig redo för en ny fajt på lördag. Då är han  med och leder finalen i Melodifestivalen i Globen.

Bakgrund

Dolph är gift med smyckedesignern Anette Qviberg. Tillsammans har de döttrarna Ida, 13 år, som spelar mot pappa i "Command performance" och Greta, som är 8 år och som vill bli veterinär.

Genombrottet

Första rollen var en liten uppgift i James Bond-filmen "A view to kill" 1985, där även Grace Jones medverkade.

Men det riktiga genombrottet kom i rollen som Ivan Drago i "Rocky IV". Andra uppmärksammade roller som vi sett Dolph i, är som "He-Man" i "Masters of the universe", och som supersoldaten "Andrew Scott" i "Universal soldier I och 2".

Dessutom har Dolph spelat den galne "Street preacher" i "Johnny Mnemonic".

Action, tatueringar och läderbyxor

De flesta roller Dolph gjort sig känd för både som skådespelare och som regissör, följer samma mönster. De är mycket fokus och inriktning på action, slagsmål och hårda killar med läderbyxor.

Drygstämpeln som bortblåst

Tidigare florerade en del rykten om att Dolph Lundgren var en dryg typ. Att han bara ville tala engelska när han kom hem till Sverige efter rollen som "Ivan Drago" i "Rocky IV" till exempel.

Men sedan rollen som en av tre programledare för SVT och Melodifestivalen är den gamla stämpeln som bortblåst.

När P4 Extra träffar honom går han snällt med på att bryta arm med redaktionen.

Mer om Dolph

I programmet Sommar i P1 berättade Dolph för första gången om hur hans pappa misshandlade honom - och hans mamma - under hela uppväxten.

Dolph Lundgren

Födelsenamn: Hans Lundgren
Född: 3 november 1957 i Spånga
Yrke: skådespelare sedan 1985
Familj: gift med Anette Qviberg, två döttrar
Genombrott: som "Ivan Drago" i "Rocky IV"och "He-Man" i "He-Man - universums härskare"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".