Richard Austadius.

Chatt med Richard Austadius 9/3-10

Juristen Richard Austadius svarade på era frågor om familjejuridik - och i dag framför allt om boende.

Läs hela chatten här:
moderator:Då startar vi chatten - passa på att ställa era frågor!
Birgitta:Min dotter har stora skulder hos kronofogden. Vad händer om jag dör, går arvet då direkt till kronofogden? Kan jag göra ngt för att undvika detta?
Richard Austadius:Hej, får kronofogden reda på att din dotter väntar arv, kan de kräva att utbetalning sker till dem, sk utmäta arvsrätten. Dödsboet blir då skyldig att betala till Kronofogden. Dottern kan avstå sitt arv till sina barn iofs, men det måste ske efter dödsdagen samt måste viss formalia var uppfylld.
kalle:varför skall jag upprätta ett samboavtal?
Richard Austadius:Hej, om ni äger den gemensamt förvärvade bostaden i olika andelar, t ex 60 - 40 %, och vill behålla dessa andelar vid dödsfall eller separation, ska ni skriva samboavtal. Fler skäl finns, men jag kan inte gå in på dem här.
Lasse:Hejsan! Jag och min fru är särbo.. Hon har en hyresrätt och jag tänker köpa mig en bostadsrätt... Vad skall jag tänka på? Har du några smarta tips? mvh/Lasse
Richard Austadius:Hej, så länge ni inte tagit ut skilsmässa genom dom hos domstol, eller lämnat in ansökan samt gjort en formell bodelning gm m avtal, har makan rätt till hälften av din bostadsrätt vid dödsfall eller skilsmässa. Hon har även kvar sin arvsrätt. Du bör överväga ev skilsmässa samt ev testamente, beroende på vad er vilja är.
Bella:Hej min syster har en hyresrätt och blivit sambo med sin kille. De har inget "äkteskapsförord" eller vad som nu gäller för sambos. Vad händer om de gör slut? Kan han göra anspråk på att de ska byta hyresrätten till två eller ngt liknande?
Richard Austadius:Hej, det är iofs principen om bäst behov av bostaden som gäller om de skulle separera. Men så länge de inte har barn, finns det ingen risk att han ska kunna ta över den. Dessutom är det i regel mamman som får ensam vårdnad om man är sambo, om de inte har avtalat annat.
Lotta:Vad gäller för ägande av en husbil vid ev separation om båda står på kontraktet. Men på en bil går det bara att stå en som ägare. Inget samboavtal finns.
Richard Austadius:Hej, det är fråga om upplösning av ägandet till bilen. Ligger helt utanför sambolagens regler. Man måste kunna bevisa att båda köpt bilen, genom underskrift av köpekontrakt samt kvitto. Då kan ägandet bevisas, trots att bara en är intagen i bilregistret. Man kan driva igenom en tvångsförsäljning av bilen.
Margareta:Vi är gifta, båda står för lånen men jag står inte på lagfarten, min man har ett barn i ett tidigare äktenskap, om det händer min man något, kan detta med lagfarten ställa till det för mig? Mvh margareta
Richard Austadius:Hej, du bör se till att stå som öppen ägare på lagfarten, du kan ha s k dold äganderätt. Har ni inget äktenskapsförord, fastigheten inte är enskild egendom på annan grund, har du giftorätt i halva fastigheten vid bodelning. Barnen har alltid rätt till sin laglott, ni bör ändå kanske komplettera med testamente mellan er, dock beroende på vad ni önskar.
Paul Bertzén:Hej, vad menas med i ett testamente "undantagen för de rådighetsinskräningar och för den övertaganderätt som nu gäller och i framtiden enligt lag ...." Mvh Paul Bertzén
Richard Austadius:Hej, så här skriver man i testamente för att skydda testamentstagarna i framtiden, t ex sina barn i deras äktenskap eller samboförhållande. Det innebär att barnen kan fritt disponera arvet, att sambo eller make till barnen inte kan kräva att ta över arvet. Normalt skriver man också om den egendom som arvet kan omformas i. Man bör se hur övriga formuleringar är i testamentet.
moderator:Då är det tio minuter kvar av chatten med Richard Austadius. Han svarar på så många frågor han hinner!
Lena Carlin:Hej! Min son har köpt en bostadsrätt och tanken är att han och hans flickvän ska bo där. Eftersom hon är arbetslös har hon inga möjligheter att få lån, så min son står ensam på kontraktet och på lånet. Hur gäller sambo-lagen? Är han tvungen att "ge" henne halva lägenheten om dom separerar? Kan man skriva något avtal dom emellan att han äger lägenheten till 100% tills hon fått jobb och möjlighet att ta lån och därmed överta hälften av min sons lån? Bör ett sådant dokument i så fall skrivas av en jurist? Det finns ju en och annan fallgrop, som man lätt kan ramla i... Tack på förhand!
Richard Austadius:Hej, de bör kontakta jurist och upprätta samboavtal. I annat fall kommer lägenheten att vara samboegendom och hon har rätt till hälften i bodelning vid separation eller dödsfall.
Ulrike kedsson:Jag har en son och en dotter som båda är i 40-årsåldern, de liksom deras partner har utbildning och arbete och bor i villa. Nu ringde min flicka och frågade om de kunde få låna 50tkr vardera för utbyggnad av resp villa. Jag har råd att låna ut 100tkr men frågan är om jag ska skänka beloppet istället. Jag blir lite konfunderad, och undrar om de anser att jag inte ska ruva på pengarna för de vet att jag har ärvt mina föräldrar och de har tidigare fått mindre belopp av mig. Men ska de betala tillbaka ex.vis 1000kr/mån så hinner de förmodligen inte betala hela beloppet samtidigt får jag ett tillskott till min pension per månad i fortsättningen. Kan man få ett råd? Vänliga hälsningar Ulrike
Richard Austadius:Hej, sådana här gåvor anses var arvsförskott, om du inte vill det. Arvsförskott innebär att gåvorna ska beaktas vid framtida arvskifte. Reglerna går ut på att barnen ska få lika mycket över tiden, och att utjämning sker vid skiftet. Om du inte vill ge bort pengarna, bör du upprätta skuldebrev med klara villkor. Du bör kontakta jurist.
Stina:Min bror har skrivit ett avtal med hans sambo att om de skulle separera så har hon inte rätt till lägenten. Nu har de flyttat, måste de skriva ett nytt avtal för den nya bostaden eller gäller fortfarande det gamla?
Richard Austadius:Hej, ja de bör uppdatera sitt första avtal, med hänsyn till ändrade förhållande. Annars riskerar de tolknings- och tillämpningstvist. Det gamla avtalet gäller inte direkt för nya bostaden, dock är det avgörande hur formuleringen skett.
Lena:Hej, Vi är gifta och bor i en villa som till 100% står registrerad på mig. Vi har dock gemensamma lån och tänkte nu överföra 50% av ägandet till min man. Men min fråga är: kommer detta att utlösa min tidigare reavinst som jag bär med mig från tidigare boende?
Richard Austadius:Hej, antar att du menar att du har beviljat uppskov för annan bostad, när ni köpte ert nuvarande hus. Ja, vid gåva mellan makar, eller bodelning under äktenskapet, utlöses gamla uppskov. De ska då återföras till beskattning. Om du köper andelen, utlöses uppskovet också.
Lena:Hej,jag o min man är gifta sedan 2005,äktenskapsförord skrevs på makens enplansvilla i befintligt skick då.idag bygger vi övervåning på detta hus...Får jag "hälften" av övervåningens värde vid skilsmässa?
Richard Austadius:Hej, svar nej. När ni gör tillbyggnaden blir den en del av fastigheten och tillfaller din make eftersom det är hans enskilda egendom. Samma sak vid arv dvs det tillfaller arvingar. Om ni har gemensamma barn, ärver du. Ni måste antingen föra in dig som ägare till viss del, eller skriva klara avtal/skuldebrev, att du har rätt till din insatta andel. Det här gäller vid tvist. Ni kan också omformulera äktenskapsförordet och registrera ett nytt sådant hos tingsrätten.
moderator:Då är chatten slut för i dag! Vi tackar Richard och alla er som skrivit in frågor för visat intresse!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".