Lars Vilks i sitt hem 2007. Foto: Björn Lindgren/Scanpix
Nyheter

"Jag lever som i en Bond-film nu"

Åtta personer har gripits misstänkta för en mordkomplott mot konstnären Lars Vilks.

Samtliga ska vara misstänkta för att planera ett mord på den svenske konstnären som 2007 tecknade en satirbild av profeten Mohammed som rondellhund.

Lars Vilks kom till P4 Extra för att berätta om hur han upplever att leva med mordhotet men säger att han inte ångrar att han skapade den omtalade bilden "rondellhunden".

Vilks menar på att han har uppnått det syfte han önskade:

- Jag har blivit utstött av konstvärlden, men det var på något sätt det jag egentligen ville visa, berättar han i samtal med Lotta Bromé.

Satirbild bakom mordhotet

Det var på tisdagen Sverige nåddes av nyheten att åtta personer gripits på Irland och i USA misstänkta för att genomföra själva mordet.

Pris på Vilks huvud

Sedan 2007 har det funnits ett pris på Lars Vilks huvud. Enligt uppgift så har det utlovats 150 000 dollar till den som mördar Lars Vilks.

Rondellhunden i svensk media

Flera tidningar valde att publicera konstnärens Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund dagen efter att planerna på att mörda konstnären blev kända.

- Det känns lite som en Bond-film, men det verkar som att SÄPO har rätt bra koll på läget ändå säger han till P4 Extra och Lotta Bromé.

Polisförhör pågår

Ännu har det inte bekräftats om det finns något samband mellan de gripna i Irland och den amerikanska kvinna som USA:s justitiedepartement i natt offentliggjorde åtalet mot.

Uppgifterna har inte kommenteras eller bekräftas av myndigheter på någondera sidan Atlanten, uppger Sveriges Radio Ekot.

Läs mer:

Lyssna:

Fråga

Fakta: Lars Vilks teckning

Den 19 augusti 2007 publicerade Nerikes Allehanda, som första svenska tidning, konstnären Lars Vilks teckning av Muhammed som rondellhund, som ett inslag i en yttrandefrihetsdebatt.

I september 2007 följde fler flera svenska tidningar Nerikes Allehanda och publicerade teckningen. 

Främst väckte Nerikes Allehandas publicering protester. På utgivningsorten Örebro hölls demonstrationer. För många muslimer är det en skymf att avbilda profeten och hunden anses vara ett orent djur.

Flera länder protesterade officiellt, bland dem Egypten, Pakistan och Iran, liksom samarbetsorganet Islamska konferensen.

I Irak utfäste den förmodade ledaren för al-Qaida i Irak, Abu Omar al-Baghdadi, en belöning på upp till 150 000 dollar till den som dödar Vilks och 50 000 till den som dödar Ulf Johansson, chefredaktör för Nerikes Allehanda.

Källa: TT/SR

Tidigare om Lars Vilks:

#text=3349748#
#text=3263642#
#text=2461547#
#text=2461529#
#text=1601326#
#text=1535219#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".