1 av 2
2 av 2
Nyheter

Socialen på jakt efter pappa Esbjörn

Socialförvaltningen i Flen har tagit till en lite ovanlig metod för att hitta pappan till en treårig pojke som bor i kommunen.

De har helt enkelt skickat ut brev till män som skulle kunna vara pappan. Så värst mycket vet man inte om den här mannen - han ska heta Esbjörn, bo i Stockholm och vara i 30-årsåldern.

P4 Extra har varit i kontakt med en av de män vid namn Esbjörn som fått brevet och Socialförvaltningen om förklarar varför man valt att använda sig av brevmetoden.

"Först trodde jag att det var ett skämt"

Han heter Esbjörn och är drygt 30 år. Det räckte för att han skulle få ett brev från socialförvaltningen i Flen med budskapet:

Du är eventuellt far till en pojke som i år fyller tre.

Chockad och upprörd

- Jag blev totalt frågande för jag har aldrig satt min fot i Flen, säger Esbjörn till P4 Extra, som i övrigt vill vara anonym.

Så har socialförvaltningen gått till väga

I brevet som skickats ut till Esbjörn från familjerättssekreterare Ulrika Borg förklarar hon att hennes uppgift är att se till att alla barn får veta vem deras pappa är och att de ska berätta om de vet om vem som är pappan.

Barnet vars pappa man söker, föddes i april 2007 och kvinnan har berättat att mannen och pappan till barnet ska heta Esbjörn och bo i Stockholm.

I veckorna har 45 personer som kan stämma överens på beskrivningen fått ett brev från kommunen, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Flera års arbete

Esbjörn-fallet har pågått i flera år, vilket Ulrika Borg menar inte är ovanligt, men hon betonar att arbetet med faderskapsfastställandet oftast börjar omgående när barnet föds.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".