1 av 8
Andreas är snygg med släpig. Det här är ingen höjdare. Foto: Ronny Larsson
2 av 8
Pernilla Wahlgren och ett par dansande solglasögon - ja varför inte? Våren är ju på väg. Foto: Ronny Larsson
3 av 8
Peter Jöback sjunger fint men "Hollow "har dalat. Foto. Ronny Larsson
4 av 8
Jessica Andersson däremot lyfter men det blir ingen vinnarlåt. Foto: Ronny Larsson
5 av 8
Sorry Ola men dig har man glömt för länge sedan. Kidsen kommer rösta på Eric Saade. Foto: Ronny Larsson
6 av 8
Eric Saade är stabil och säkrare än någonsin. Foto. Ronny Larsson
7 av 8
Anna Bergendahl blir bara bättre och bättre. Foto. Ronny Larsson
8 av 8
Salem Al Fakir kommer att lämna sitt piano men blir det bättre. Foto: Ronny Larsson
Mellobloggen

Globen är redo för final!

Nu är vi snart framme vid slutmålet...

Jag är i Globen och sitter och lyssnar på den första stora repetitiionen av årets finalstartfält. Det ska faktiskt bli riktigt spännande och vem jag än pratar med så har de olika favoriter.

Är det Anna Bergendahls år? Eller Darin? Eller Salem Al Fakir? Eller skräller Timoteij?

Vem vet?

Sobert svart för Darin

Darin har tydligen bytt kläder inför finalen och den vita kavajen är ett minne blott. Nu blir det tydligen lite sobrare svart. Yoúre Out of My LIfe låter fortfarande inte som en vinnare i mina öron, men Darin sjunger otroligt bra. Jag tror den blir typ femma.

Pernilla Wahlgren är en vitamininjektion

Röstproblemen verkar vara borta, däremot har dansarna fått solglasögon. Det ser lite märkligt ut, men jag antar att Pernilla (och hennes kompanjon Rickard Engfors) kan ta ut svängarna rejält. Schlagertrallen är ändå chanslös. Men det är en befrielse att den finns här. Den lilla schlagriga vitamininjektionen behövs.

Snygg men sömnig Andreas Johnson

Andreas Johnsons låt är fortfarande lika sömnig som den alltid varit. Andreas sjunger bra och är snygg som få, men låten är ju helt chanslös. Varför tog inte Orsa Spelmän den här platsen? Fortfarande ofattbart.

Timoteij ska till Oslo

Timoteij går ut som nummer fyra, och minsann, tjejerna har vässat upp sig och gör sin etnopop bra. "Kom" är ju min stora favorit den här veckan och jag hoppas innerligt att vi ska skicka tjejerna till Oslo. Den skulle sticka ut på ett jättebra sätt med tanke på det balladtäta startfältet.

Peter Jöack

"Hollow" med Peter Jöback hittar vi i mitten av startfältet. Peter sjunger gudomligt och numret är rätt stiligt. Men det lyfter aldrig för mig och jag tror att Peter är långt från prispallen på lördag. Hollow har dalat bakom de andra kombatanterna, och även om Peter nu brassat på med ännu mer kör än tidigare så blir mitt intryck bara: fint.

Upptempopop med Ola

Gud, den här hade man ju glömt för länge sen. Delfinalen i Örnsköldsvik känns i dag avlägsen och Olas "Unstoppable" har inget med tätstriden att göra. Den slåss snarare med Pernilla om sistaplatsen. Kidsen röstar väl hellre på Eric Saade?

Jessica Andersson

"I did it for love" är det sjunde bidraget som vi känner igen från Andra Chansen. Den här balladen lyfter varje gång man hör den och Jessica kommer inte att vinna, men väl få en framskjuten placering på lördag. Dessutom har hon bytt kläder och kommer nu att få en snygg ljusrosa blåsa. Kul!

Salem al Fakir

Salem har ändrat lite i sitt nummer och reser sig mitt i låten upp från flygeln och står still vid scenkanten istället. Jag vet inte om det ökar favoritens vinnarchanser. Jag tycker fortfarande att "Keep on Walking" är en rätt fin men väldigt ljum radiolåt bara.

Anna Bergendahl

Näst sist ut och storfavorit. Jag fick faktiskt vinnarfeeling under repetetionerna.

Hon är väldigt säker på scenen och hennes "This is My Life" skulle nog funka rätt bra i Oslo. Hon känns som lugnet själv när hon står på scenen och att hon bara är arton år men ändå så trygg är imponerande.

Vattendränkta Eric Saade

Sist ut är är Eric Saade och hans "Manboy". Låten kommer att lyfta Globen rejält under lördagskvällen. Saade är precis som Anna betydligt säkrare än vi sett honom tidigare, och dansen sitter som en smäck. Saade har under veckan gjort åtskilliga spelningar på olika köpcentrum inför skrikande småtjejer, och det kommer att löna sig när rösterna räknas på lördag. Det är knappast en röstningssvag grupp...

Nu laddar vi batterierna till max!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".