Dagens gäst - Arne Hegerfors

Dagens gäst är en legendarisk sportkommentator och en av Sveriges mest kända tv-profiler. 

Ordvitsarnas kung Arne Hegerfors kommer till P4 Extra.

Med över 40 år i yrket har han kommenterat otaliga fotbolls-VM, ishockey-VM och fler idrottsevenemang än vi kan räkna. På torsdag den 18 mars är dags igen när det är slutspel i SM i hockey.

Men först hör du honom i P4 Extra där han möter Lotta Bromé.

Missade du intervjun? Lyssna igen direkt här på webben:

Arne chattade med P4 Extras lyssnare:

Hegerfors hade som ung en lovande idrottskarriär inom fotbollen och fick kontraktserbjudande från flera franska storklubbar.

Men en allvarlig knäskada satte stopp för allt idrottande på elitnivå och gjorde att han en gång för alla beslöt sig för att sadla om till journalistiken.

Elitidrottaren som blev journalist

I början av 1960-talet skickades Arne Hegerfors till Rivieran av sin pappa för att förbättra franskan, men började spela fotboll istället.

Han deltog bland annat i en säsongsmatsch med Nice som mötte Monaco och gjorde succé. Hegerfors beskrevs som "un bel atlet blonde suedois".

Där erbjöds han fritt uppehälle och lite pengar. Men när han ringde pappa som ville att han skulle klara skolan åkte han hem till Sverige. Han skadade sig i första matchen mot Västra Frölunda vilket också kom att betyda slutet på fotbollskarriären.

Familj

Hegerfors är i dag gift och har tre barn. Pappa är universitetslektor i litteraturhistoria och Arne fick mycket böcker som liten. Kanske kan det vara därifrån han har fått ett så rikt språk.

Han har sagt att det finns två personer som bidragit till att han blivit så framgångsrik. "Ankan" Parmström och Lars-Gunnar Björklund.

Hegerfors kritiserade en gång Björklunds reportrar vid en tennismatch i Göteborg och fick då en chans att ge svar på tal. I skarpt läge sattes han på prov och fick testkommentera en ishockeymatch för radion.

Lennart Hyland som var sportchef på Radiosporten i Stockholm hörde sändningen och beordrade sedan Björklund att anställa Arne på radion i Göteborg.

Hegerfors livsmotton och yrkesregler:

  • Läs minst en bok i veckan - så man kan stureplanssnacket.
  • Var så väl förberedd att om matchen ställs in ska du kunna fylla 90 minuter.
  • Drick inte alkohol ett eller två dygn före match - du ska leva som idrottsmannen.
  • Från den dagen du fyller 50 år ska du minst en gång i halvåret titta dig i spegeln och fråga dig själv "är detta det roligaste jag vet? Hela jobbet handlar om entusiasm å glädje.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista