Lena Endre. Foto: Scanpix

Dagens gäst - Lena Endre

Hon har stått på scen i över 30 år och haft stora framgångar på filmduken.

Nu har hon precis avverkat 13 Wallanderfilmer och på lördag är hon återigen högaktuell i Milleniumtrilogin som börjar visas som tv-serie i SVT.

Bakgrund

Lena Endre växte delvis upp i sin mors hemtrakter i Härnösand och delvis i Trollbäcken som är en förort till Stockholm.

Först hade hon planer på att bli marinbiolog men hoppade av studierna och började arbeta i en skivaffär på Nordiska Musikförlaget. Samtidigt sysslade hon med amatörteater i den fria gruppen "Teater Sputnik" från 1979 och vid "Inge Waerns teaterstudio" 1979-80.

1983 kom hon in på Scenskolan i Stockholm.

Sin praktik gjorde hon i Malmö, där hon väckte visst uppseende då hon tillsammans med elevkamraten Gunilla Röör iscensatte en balett i raklödder kallad Bad de deux som i mycket var en protest mot "dammig institutionsteater".

Genombrott på tv

Efter examen började hon på Dramaten 1987 - men innan dess slog Lena igenom för publiken som Ingrid i tv-serien Varuhuset.

Framgången med "Varuhuset" var inte helt utan problem och hon hoppade av serien när hon kände att hon höll på att bli alltför mycket identifierad med sin roll.

Karriärstegen på Dramaten

Istället blev hon mer och mer engagerad vid Dramaten där Ingmar Bergman senare ska ha haft ett finger med i spelet och banat väg för en ny karriär.

Nu har hon varit tjänstledig ett tag, men i höst ska hon upp på scenen igen i "En handelsresandes död"  där hon kommer att spela mot Krister Henriksson - Kurt Wallander själv.

Lena Endre:

  • Slog igenom som Ingrid i TV-såpan "Varuhuset" (1987). 
  • Sedan 1987 ingår hon i Dramatens fasta ensemble.
  • Året innan hon gjorde sin Sommardebut fick hon ta emot en Guldbagge för sin rollprestation i filmen "Jerusalem" (1994).
  • Ytterligare en bagge fick Lena Endre för sin insats i filmen Trolösa (2000) regisserad av Liv Ullman med manus av Ingmar Bergman.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".