1 av 3
Polisen bevakar Bodaskolan.
2 av 3
På KTH håller skolan öppet som vanligt i dag men polisen finns på plats. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
3 av 3
Vapenhot har riktats mot Ludvigsborgskolan i Västervik.
Nyheter

Skolhoten som skakar Sverige

Efter massakerhotet mot Kungliga tekniska högskolan natten mot måndagen har nya skolhot spridit sig över hela landet.

Jan Ögren är rektor på Ludvigsborgsskolan i Västervik berättar i dagens P4 Extra varför ledningen tog beslutet att stänga skolan.

Tre skolhot på några dagar

I Ramsele tog en 14 åring med sig tändhattar och sprängmedel till skolan och i Piteå har en 16-årig elev erkänt att han mejlhotat skolan på måndagen.

Bodaskolan i Borås håller öppet, men med polisbevakning efter ett hot på nätet - och där har polisen under förmiddagen gripit en misstänkt gärningsman.

I Västervik är högstadieskolan Ludvigsborg stängd på tisdagen sedan även den hotats via ett anonymt mejl.

Ulf Åsgård, psykiatriker och expert på gärningsmannaprofiler, berättar i dagens P4 Extra hurvida man bör ta hoten på allvar.

Smittar skolhoten

Tre skolhot på bara några dagar skapar frågan om man ska ta skolhiten på allvar.

Enligt experter är det hotet som riktades mot Kungliga tekniska högskolan, KTH, som har fått en tydlig "smittoeffekt".

- Den här typen av brott har en mycket stark smittoeffekt som uppenbarligen är större än vid andra brott, säger Ulf Åsgård till P4 Extra.

Men de som har för avsikt att verkligen göra verklighet av hoten anonserar mera vagt, vilket kan liknas vid samma situationer som kan uppstå då personer hotar om att ta självmord, menar Ulf Åsgård.

När blir det allvar

Nu måste skolledningen ta ställning till hur de ska avgöra vad som är allvar och inte allvar.

Jan Ögren är rektor på Ludvigsborgsskolan i Västervik berättar i dagens P4 Extra om hotet som kom in via polisens hemsida.

- Vissa elever är oroliga, medan andra har velat komma till skolan och skriva prov i alla fall, säger Jan Ögren till P4 Extra.

Fakta: Skolhot i Sverige

  • Januari 2010, Stockholm: Någon hotar att skjuta Kärrtorpskolans elever och sedan ta livet av sig. Ett stort polispådrag drar i gång men skolans rektor uppger att det rörde sig om ett skämt, enligt SvD.
  • September 2009, Sjöbo: Emanuelskolan utsätts för skadegörelse och i samband med det ristar någon hotelser på skolan.
  • Maj 2009, Uppland: En 18-åring visar på internet upp en pistol och säger att han ska skjuta vilt omkring sig på sin skola.
  • April 2009, Sjöbo: Dödshot klottras på två ställen i Vollsjöskolans sporthall.
  • April 2009, Malmö: I ett mejl till biblioteket på Slottsstadens skola hittas texten: "Jag ska göra en skolmassaker den 5 maj på Slottis".
  • Mars 2009, Lund: En 17-årig pojke hotar på internet med massaker på gymnasieskolan Spyken.
  • Februari 2009, Eskilstuna: En 22-årig hotar genomföra en blodig massaker på S:t Eskils. Skolan med hundratals elever utryms.
  • Oktober 2008, Örebro: En 15-årig pojke anhålls efter tips från amerikansk polis. Han hade på videosajten Youtube meddelat att elever i en svensk skola skulle attackeras.
  • September 2008, Köping: En 16-årig pojke visar, strax efter skolskjutningen i finländska Kauhajoki, upp vapen på Youtube på ett hotfullt sätt och gör sken av att han ska använda dem.

(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".