Ordningskonsulent Nina Strandberg.

Chatt med ordningsexperten Nina Strandberg 17/3

Här kan du läsa chatten med ordningsexperten Nina Strandberg.
moderator:Nu börjar chatten med Nina Strandberg. Passa på att ställa era frågor nu!
cattis:Vacuumpåsarna du nämnde. Var köper man dem och hur funkar de?
Nina Strandberg:hej! om du googlar på spacebags så ska du få upp inköpsställen att införskaffa dem på. Lycka till!
Lisa:Men hur fasen övertalar man sin slarviga man att lägga i lådorna?
Nina Strandberg:Du får fråga mannen hur han fungerar, sedan får han hitta en lösning som fungerar för honom. Kanske lådor inteär grejen, han kanske gillar krokar att hänga grejerna på bättre? Samma sak gäller med hängmappar och pärmar; smaksaker. Man får prova sej fram vad som passar, och sedan gäller det att nöta in vanan (vilket brukar vara det svåraste).
Speedy:Hej! Jag är en tjej på 48 år och kroniskt slarvig..finns det nån bot?+
Nina Strandberg:Allt går att fixa (tror jagdet var gunde svan som sa). Skaffa en grundordning till att börja med och byt ut den gamla vanan mot en ny, rolig, och gör det regelbundet.
Pelle:Min fru har pippi på korgar och pärmar och lådor. Själv vill jag bara ha mina nycklar och min mobil där jag kommer åt den, och lägga posten så den syns. Måste det vara så komplicerat?
Nina Strandberg:Du har helt rätt, jag är på din sida! Du kan låta hustrun ha sina lådor för sina saker tycker jag, för det fungerar ju för henne, så har du dina på ditt minimalistiska vis. Man ska förvara så att det fungerar, inte krångla till.
Hanna:Hur gör man med alla småsaker som man behöver då och då men som är så jämrans irriterande att ha runtliggandes? Tycker det blir så vidrigt i lådorna!
Nina Strandberg:Skaffa lådinlägg för bestick som man köper på möbelvaruhusen, eller förvara alla småsaker i separata lådor, sysaker i en, gem & gummisnoddar och andra kontorssaker i en, nästan löjligt enkelt.
Marjane:Hur länge tycker du att man kan spara den gamla favoritklänninge från flera år tillbaks som inte längre passar?
Nina Strandberg:Så länge man vill ha den kvar. Kasta inget du vill ha kvar, vänta hellre. Eller fota den; då har du den kvar men den tar ingen plats. Klipp ut en bit av tyget och lägg i en minneslåda?
Lisen:Du rekommenderade en bok i programmet, vad heter den samt författare?
Nina Strandberg:Gunille B-någonting heter författaren, "familjens projektledare säger upp sig" är titeln. Rekommenderas!
Gustav:Jag och min sambo har ambitionen att städa upp varje tisd o torsd. men..vi fastnar framför tv:n o tänker " vi gör det sen"..Vi har en hund också..hur löser man detta? när man tänker att det finns roligare saker att göra..vi vill ha det prydligt o rent..men är för bekväma??
Nina Strandberg:Sluta skjut upp, stäng av tv:n! Sätt mobilen på larm, 19,00 SHARP börjar ni röja och inget tv förrän det är klart. Den som förhalar får bjuda den andra på bio. Inga ursäkter! Foka på målet, hur fint det blir när man är klar, det går ganska fort att städa när man inte har så mycket saker.
Lena:Har ärvt 3 st dödsbon med många nära och kära saker både från min barndom och tidigare generationer. Allt har hamnat på vinden och jar har väldigt svårt att slänga eller göra mig av med alla fina linnelakan som handgjorts från början till slut på gården etc. Har du något bra tips för att komma över ångesten?
Nina Strandberg:Ååå vad härligt med ärvda linnelakan! Du ska såklart använda alla dina fina saker. Kanske har du släktingar som ska flytta hemifrån och behöver grejer? På så sätt stannar ju sakerna inom familjen. Spara genom att fota av skrymmande saker, och lägg det käraste i en rottinglår som är din minneslåda. Bra att ha det finaste samlat om det börjar brinna. Lycka till!
moderator:Nu är det fem minuter kvar på chatten. Nina svarar på så många frågor hon hinner.
Ingalill:Hej, jag har din bok men inte hunnit läsa så långt, bra hittills. Jag undrar hur jag kan få större barn/ungdomar att hjälpa till att städa och hålla ordning?
Nina Strandberg:fråga dem vad de skulle känna sej motiverade av. Förklara varför det är jobbigt när de inte plockar upp efter sej och att alla i familjen har ansvar över hur det ser ut hemma eftersom alla bor där. Fixa fina städgrejer så det blir kul att städa, kanske behöver de inte städa just sina rum (jag städade bara badrummet när ajg växte upp hemma).
Roland:Min femåring vägrar hjälpa till att plocka undan efter sig. Hur gör jag det roligt för honom?
Nina Strandberg:Gör det till en tävling, motivera, bygg belöningssystem (supernanny kan det där bra, kolla in hennes bok). sätt på hans favoritmusik, eller städa tillsammans! Mindre barn älskar ofta att göra vuxensaker som att städa och laga mat bara de slipper göra det själva.
Inger:Hur begränsar man antalet tidningar som samlas på hög då man har svårt att hinna med att läsa och dessutom vill läsa mycket. Jag har förstås ett svar inom mig men vill höra fler lösningar.
Nina Strandberg:Snabbläs tidnignarna så fort du fått dem och riv ut de artiklar som är interssanta. Spara dem i en pappmapp som du kan han i väskan eller bredvid sängen, det tar betydligt mindre plats. Är det inspirationsmagasin du har kan du kanske minska antalet? mycket finns på internet, av alla möjliga tidnignar och magasin och då kan du bara bookmarka sidorna du vill läsa.
Gunilla Skog:Hej! Jag har ingen fråga, detta är ett tips. Varje gång jag köper ett nytt klädesplagg eller nya skor så slänger jag ett gammalt plagg eller ett par skor (eller ger bort).
Nina Strandberg:Det är en bra idé, tack för den!
moderator:Nu är chatten slut! Tack för alla frågor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".